Oldal kiválasztása

Tápióbicske mezeje felett lakiteleki lobogó lengettÁprilis 4-én a Muraközy János Honvéd Hagyományőrző és Lövész Egylet tagjai 31 fővel képviseltették magukat és Lakiteleket, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára alkalmából, a győzedelmes tápióbicskei ütközet emlékére rendezett hagyományőrző csatabemutatón.

Kattintson a Bővebben gombra!

A gyermekek hadba induló szekerét 12 óra tájban indította útnak Hajdú István, két önkéntes segítővel Nagy Tamás és Csató Tamás tanár urakkal.  A hadi szekeret kísérte egy saját szekér is Czakó Péter vezetésével.  Kérésünkre Czakó Péter vállalta magára az operatőr szerepét.

Gyermekeink 14 órakor részt vettek a kimondottan gyermekek részére megszervezett “hídi csatában”, ahol alufóliából és újságpapírból készült “lőszerekkel” harcoltak az ellenség ellen. A csatát  megnyerték!

Tápióbicske mezeje felett lakiteleki lobogó lengett

A nagyobb mérethez kattintson a képre!

A 17:30 órakor kezdődő tápióbicskei csata bemutatója mondhatni monumentálisra sikeredetett. Közel 500 hagyományőrző vett részt a csatában, becsléseim szerint kb. 2-3000 néző előtt. Az ágyúk sortüze után a magyar sereg felvonult a csatatérre. A mi egységünk a sereg bal szárnyát alkotta a kecskeméti Zrínyi Ilona Általános Iskola hagyományőrzőivel együtt. A parancsnokságot ideiglenesen átadtuk nekik, mivel nekünk ez volt az első szerepünk egy ilyen ütközetben. Megnyugvással töltött el bennünket, hogy alakulatunkat maga Kossuth Lajos vezette harcba, akit Szabó Antal igazgató úr alakított (mondhatni élethűen). A többszöri huszárroham és lovas ütközet  után a gyalogsággal közösen mi is átkeltünk a Tápió feletti hídon és bekerítettük a császári sereget. A császáriak végül megadták magukat.

Tápióbicske mezeje felett lakiteleki lobogó lengett

A nagyobb mérethez kattintson a képre!

A bemutató érdekessége, hogy a huszárok között lengyel hagyományőrzők is voltak, akik lengyel egyenruhában vettek részt az ütközetben.

Tápióbicske mezeje felett lakiteleki lobogó lengett

A nagyobb mérethez kattintson a képre!

A csatabemutató végén felvonulást tartottunk a többi hagyományőrző csapattal együtt, ahol is az egyik néző megkérdezte tőlünk menetelés közben, hogy “Ti vagytok a híres vörössipkások?”, erre egy hangot hallottam hátulról a csapatból: “Igen!”

Tápióbicske mezeje felett lakiteleki lobogó lengett

A nagyobb mérethez kattintson a képre!

A csapatok közül csak a mi egységünk rendelkezett ún. Damjanich- féle vörössipkával. A mi egységünk volt a legbátrabb! … és az Egylet zászlaja lengett a legszebben a csatatér fellett….

Ezúton is szeretném megköszönni a gyerekeket elkísérő Nagy Tamás és Csató Tamás tanár uraknak és Czakó Péternek a részvételt, valamint Hajdú Istvánnak, “Tyupi”-nak , hogy épségben hazahozta a sereget!

Jövőre, terveink szerint egy külön autóbuszt indítanánk a szülőknel és a nézőknek, hogy a lakitelekiek testközelből is megcsodálhassák ezt a csatát!

“Éljen Kossuth, éljen a Haza! Osztrákok menjetek haza!”

Megszakítás