Oldal kiválasztása

Lakitelek

Lakitelek

A nagyközség a Duna – Tisza közén, a Tiszavölgy és a Homokhátság találkozásánál alakult ki a XIX. század közepén, mint összefüggő település. Budapesttől 120, Kecskeméttől 27 kilométerre fekszik, a Tiszától mindössze 3 kilométer választja el. Közlekedési csomópont jellegének köszönhetően több irányból is könnyen megközelíthető – akár a 44. számú főközlekedési úton, akár vasúton a Kecskemét – Kunszentmárton vonalon.

Az ide betérő idegen információt kaphat a község múltjáról és történelméről a helyi könyvtárban, ahol régi használati eszközökből álló helytörténeti kiállítás is megtekinthető. Figyelmébe ajánljuk az 1926-ban felszentelt római katolikus plébániát, melynek nagyméretű faliképét Takács István festette 1983-ban. A református templomot 1929-ben építették, egyházközösségük a második világháború után alakult. Lakitelektől 5 kilométerre található a Népfőiskola, ami 4 hektár szépen kiépített, gondozott területen helyezkedik el. Emigrációs gyűjtemény, uszoda, sport- és kulturális rendezvények várják az érdeklődőket.

Tőserdő

Tőserdő

Lakitelek szerves része a turisztikai szempontból kiemelkedő Tőserdő. A fürdő a gyógyulni vágyókat, míg a Holt-Tisza a pihenni, kirándulni szándékozókat várja. A Holt-Tisza mintegy 7 kilométer hosszú, a múlt században végrehajtott folyószabályozással alakult ki. Ebben a csendes, növényekkel és állatokkal gazdagon tarkított környezetben helyezkedik el a Kiskunsági Nemzeti Park területe, melynek egységei közül talán ez, a legkisebb a leggazdagabb tájképi szépségekben. A Nemzeti Park tőserdei védett területén, a “nagytisztáson” építtette 1926-ban Kecskemét erdőmérnöki szolgálati lakás céljára az általában csak kastélyként emlegetett kétszintes, tájba illő, műemlékjellegűnek nyilvánított épületet. A mostani vadászkastély és az üdülőtelep közötti út mentén bugyog fel az egyetlen alföldi forrás.

Látogasson el hozzánk, és megismerheti ezt a gyönyörű tájat, és az itt élők kedvességét, vendégszeretetét !

Tősfürdő

Tősfürdő

A fürdő 4 hektáros, parkosított, ligetes területen helyezkedik el. A fürdőt tápláló termálvizet egy 1970 – es fúrás alkalmával találták ivóvíz helyett. A kút 1050 méter mély, hozama 1000 liter / perc, a víz hőmérséklete 42 °C. A víz alkáli hidrogénkarbonátos, melyet vegetatív idegrendszeri panaszok és mozgásszervi megbetegedések kezelésére, illetve baleseti rehabilitációra javasolunk. A fürdő nyitvatartása szezonális, május 1 – tol augusztus 31 – ig üzemel, 2011-ben kivételesen május 7.-én szombaton nyitja meg kapuit. A területén található három darab 160 m3 -es melegvizes medence, és egy 700 m3 -es hidegvizes úszómedence, egy 44 m3-es gyermek csúszdás élménymedence, és egy 7 m3-es pancsolómedence. A 2007-es szezonra minden medencénk vízvisszaforgató berendezéssel kerül ellátásra a magasabb színvonalú kiszolgálás és a jogszabályi kötelezettségünknek való megfelelés érdekében.. Szeretettel várjuk a felüdülni, kikapcsolódni, gyógyulni vágyókat.

 

Az alábbiakban a településünket bemutató 2012-es kisfilmből először a hosszabb, szöveges verzió látható, majd a rövidebb, zenés változat.

Megszakítás