Oldal kiválasztása

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a 2021. augusztus 19. napján hatályba lépett vonatkozó jogszabály értelmében minden hazai vendéglátó üzlet üzemeltető köteles a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (a továbbiakban: NTAK) üzemeltetője által e célra működtetett elektronikus felületen a regisztrációt elvégezni, az adatszolgáltatásra kötelezett vendéglátó üzletek pedig kötelesek ott – a vendéglátó szoftver alkalmazásával – napi szinten adatot szolgáltatni.

Részletek:
A turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló törvény végrehajtásáról szóló 235/2019.(X.15.) Korm. rendeletet (a továbbiakban: Vhr.) 2. § (15) bekezdése értelmében adatszolgáltatásra kötelezett az a vendéglátó üzlet, amely nyugtaadási kötelezettségének pénztárgéppel köteles eleget tenni a 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet, azaz a pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló rendelet alapján.

A kereskedelmi tevékenységek végzéséről szóló 210/2009. (IX.29.) Korm.rend. (továbbiakban: Kr.) 2. § (17) bekezdése meghatározza a vendéglátó szoftver fogalmát: az adatszolgáltatásra kötelezett vendéglátó üzlet üzemeltető által kötelezően használt olyan informatikai program, amely az NTAK számára adatok továbbítására alkalmas.

Az e rendelet hatálya alá tartozó vendéglátó üzlet üzemeltetők által átadott adatokat az NTAK útján továbbítja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére.

A Kormány az NTAK üzemeltetőjeként a Magyar Turisztikai Ügynökség Zártkörűen Működő Részvénytársaságot (a továbbiakban: MTÜ) jelöli ki.

A fent rögzítettek értelmében minden hazai vendéglátó üzletet regisztrálni kell az NTAK-ba, adatszolgáltatásra azonban nem minden regisztrált vendéglátó üzlet köteles, mivel a Vhr. az online pénztárgépek használatához köti az adatszolgáltatási kötelezettséget.

A KÖVETKEZŐ VENDÉGLÁTÓHELY TÍPUSOK ESETÉBEN KÖTELEZŐ A REGISZTRÁCIÓ ÉS A NAPI SZINTŰ ADATSZOLGÁLTATÁS IS AZ NTAK FELÉ:

– étterem, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás.
– büfé, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás.
– cukrászda, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás.
– kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás
– italüzlet, bár, TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás
– zenés-táncos szórakozóhely, TEÁOR’08: 5630 – Italszolgáltatás
– gyorsétterem, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás.
– alkalmi vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás.

 

AZ ALÁBBI HÁROM VENDÉGLÁTÓHELY TÍPUSNAK KIZÁRÓLAG A REGISZTRÁCIÓS KÖTELEZETTSÉGET KELL TELJESÍTENIE, DE ADATOT NEM KELL SZOLGÁLTATNIA AZ NTAK FELÉ:

– munkahelyi/közétkeztetést végző vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5629 – Egyéb vendéglátás;
– rendezvényi étkeztetés, TEÁOR’08: 5621 – Rendezvényi étkeztetés;
– mozgó vendéglátóhely, TEÁOR’08: 5610 – Éttermi, mozgó vendéglátás.

(A vendéglátó üzletek típusait a Kr. 4. melléklete rögzíti.)

A turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló CLVI. törvény (a továbbiakban: Turizmus Tv.) 9/C. § (1) bekezdése kimondja, hogy a vendéglátó üzlet üzemeltetője a tevékenysége megkezdésétől számított 5 napon belül köteles regisztrálni az NTAK-ba.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy szakaszosan indult el a vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók kötelező NTAK adatszolgáltatása a Kormány módosító rendelete alapján.

2023. július 1-jétől azok a turisztikai vállalkozások szolgáltatnak adatot az NTAK-ba, amelyek vendéglátásból vagy jegyértékesítésből származó 2022. évi nettó árbevétele meghaladta a 100 millió forintot

A 12-100 millió forint közötti nettó árbevétellel rendelkező vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók 2024. január 1-jétől szolgáltatnak adatot.

A 12 millió forint nettó árbevételt meg nem haladó vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók számára nem kötelező az adatszolgáltatás.

FONTOS: az NTAK regisztráció továbbra is minden vendéglátó üzlet és turisztikai attrakció számára kötelező! A regisztrációval kapcsolatban további információk az info.ntak.hu/regisztracio oldalon érhetők el.

Az MTÜ a vendéglátó üzlet üzemeltetője részére a vendéglátó szoftvert térítésmentesen biztosítja.

Bővebb információk az NTAK információs oldalán olvashatóak: https://info.ntak.hu/.

Kérdések esetén keressék az MTÜ Ügyfélszolgálatát a hét minden napján, 0-24 órában hívható 06-1/550-1855 telefonszámon, illetve a turisztika@1818.hu e-mail címen.

Kérjük fenti tájékoztatásunk szíves tudomásulvételét, a hivatkozott jogszabályban foglaltak tanulmányozását (a Vhr. 2.-3., 6/A-6/B, 8/A-8/B, 10-13.§-ai; továbbá a 2. melléklete, valamint a Turizmus tv. 2., 9/A-G., 12/A. §-ai) és az ott előírtak teljesítését.

A regisztráció az alábbi linken keresztül érhető el:

https://info.ntak.hu/regisztracio

Megszakítás