Oldal kiválasztása

Széna vagy Szalma és Magyarok Vására

Emberek! Kidoboltatik és kikiáltatik:
Július havának elejébe eljött vala ismét a Tőserdőben az Széna vagy Szalmának ideje!

Az idei legnagyobb sztárvendégünk maga a zabolázatlan őserő, a Tisza. A folyó nálunk egy szelídebb arcát mutatta, mint az északi Magyarföldeken, ám sajnos elvette tőlünk a másodízben megrendezésre kerülő fesztiválunk eredeti helyszíneit. Nem baj, volt már ilyen, hogy a Tőserdő közepe lett az élő-Tisza partja, bizarr szépséget kölcsönözve a mindenki által megszokott erdőnek és környékének.

A rendezvényre a belépés 0-99 éves korig INGYENES.

 

Ugrás a programokhoz!>>

A rendezvény három napja alatt a folklór és tradicionalitás lesz főszerepben, mely minden programunkban megnyilvánul, mindezek mellett célunk a természet, a helyi flóra és fauna bemutatása a Nemzeti Park munkatársainak segítségével. Az idei esemény a tavaly augusztusban megtartott Széna vagy Szalma című népi hagyományokon alapuló és a gyökerekhez visszatérő tartalmas és kulturális értékekben gazdag rendezvény folytatása kíván lenni. Tapasztalatunk szerint egyre inkább ez a természetes és autentikus közeg, szórakozási forma mozgatja meg leginkább az embereket.

Programjainkban igyekszünk minden rétegnek és generációnak elfoglaltságot és szórakozást nyújtani. A családosoknak a gyermekprogramokkal, báb- és szabadtéri színházzal, valamint előadásokkal, a fiatalabbaknak a színvonalas esti koncertekkel, táncházzal.

Az esemény fő szervezője a Tölgy Alapítvány, társszervezője Lakitelek Önkormányzata és a Magyarok Szövetsége, valamint a Templom-Halom Lakitelek Nonprofit Kft és a Lakiteleki Népfőiskola.

Idén összeházasítottuk hagyományörző rendezvényünket a hasonló értékek mentén elkötelezett Magyarok Szövetsége által rendezett Magyarok Vásárával. Az ő jóvoltukból várjuk és reméljük a különböző érdekes, egyedi, hasznos és mindenekelőtt MAGYAR termékekkel érkező őstermelők és kézművesek hadát.

Az árvíz miatt a helyszíneket újragondoltuk, szem előtt tartva, hogy a rendezvény ne kerüljön ki a csodálatos adottságokkal rendelkező Tőserdőből. A rendezvény négy helyszínen és az ezeket összekötő kézművesekkel teli utcácskákból áll majd.

A fő helyszínünk az esti programoknak is helyet adó Szegfű-domb.

A gyerekek és gyermeklelkű felnőttek szórakozásának helyszíne napközben a Csiga-rét.

Harmadik helyszín az Emlékmű domb, aminek a tetejére a Természet Háza nevű sátor kerül, színes, ismeretterjesztő programokkal, a Kiskunsági Nemzeti Park előadásaival és gyermekfoglalkozásokkal.

Valamint helyszín még az Árpádszállási vasútmegálló és a Révész Lovaspanzió között lévő bekerített ló legelő terület a Legelő, ahol a nagyobb területet igénylő vadászkutyás, ijász és lovasbemutatók kerülnek megrendezésre.

A térkép megtekintéséhez kattintson a képre:

Széna vagy Szalma térkép

A rendezvény anyagi erőforrásainak előteremtése nem kis feladat a szervezők számára. Ezt segítendő kibocsátásra kerül az úgynevezett SZÉNAJEGY, ami önkéntes támogatói jegy. Ezt bárki megvásárolhatja, aki egyetért a rendezvény céljaival, vagy egyszerűen csak azért, mert tetszik neki a mulatság. Kicsit több ez a jegy, mint egyszerű támogatás, birtokosai különböző kedvezményekkel élhetnek:
A jegy felmutatója a nálunk kirakodó összes kézműves termékeire vonatkozóan 10 % árengedményt kap. Ezen kívül a rendezvény három napja alatt a „Szénajegy elfogadóhely” jelzésű parti vendéglátóhelyeken különböző kedvezményeket kapnak a jegytulajdonosok, ez szintén jellemzően és átlagosan 10 % árengedményt jelent az étel- és italfogyasztás árából.
A jegy összesen 10 kedvezményes vásárlásra jogosítja fel tulajdonosát. A helyszínekre kitelepült vendéglátók közül mindenki, a parti helyek közül szinte mindenki valamilyen módon szénajegy elfogadóhely lesz.

Ezen kívül a kártya tulajdonosa a rendezvény utáni héten 50 % árengedményt élvez Tősfürdő belépőjegyének vásárlásánál. A kedvezmények nem összevonhatóak, ami például azt jelenti, hogy ez a kedvezmény a lakitelekiekre nem vonatkozik, mert ők eleve 50 %-os áron tudnak belépni a fürdőbe.

A SZÉNAJEGY vételára: 1000 Ft.

A rendezvény napjai alatt a Tőserdőbe vezető utakat lezárjuk, hogy kézműves standokkal és családokkal legyen teli a helyszín, ne pedig autókkal. Csak az ott élő üdülő tulajdonosoknak lehet majd behajtani a lezárt területre. Fent, a Tősfürdőnél és az erre kijelölt, megszokott parkolóhelyeken terveink szerint becsületkasszás rendszerben támogatásokat fogadunk el. Az ebből befolyt bevételnek a felét az árvízkárosultak javára szeretnénk felajánlani a rendezvény után.
Ennek a felajánlásnak a legkisebb összegét nem kívánjuk meghatározni, úgy ahogy természetesen a felső határát sem szabjuk meg, ha valaki több pénzzel kívánná támogatni az árvízkárosultakat és a rendezvényt, az ezt megteheti. Az adományozásnál irányadó lehet az eddig az önkormányzat által üzemletett parkolóhelyen szedett 250 Ft (félnapos) és 500 Ft-os (egész napos) parkolási díj összege.
A támogatás nem kötelezően megfizetendő “parkolási díj”, ám kérünk mindenkit, hogy az árvízkárosultak, valamint a rendezvény támogatásának érdekében mindenki a saját lehetőségeihez mérten tegye meg felajánlását.

Program

A rendezvény hangja, konferálója, átkötője és moderátora:
Szuetta Béla
(a helyi pödrött bajszú fővőfély)

 

2010. július 9. – péntek

 

 

18.00 Megnyitó: Megnyitja az Önkormányzat részéről Varga Sándor

18.15 Radikális Zenekar és a Kösöntyű néptáncegyüttes
A radikális zenekar azért radikális, mert nem hajlandóak mást játszani csak eredeti magyar népzenét, azt se ám innen-onnan, hanem csakis a Kárpát-medence magyarul beszélő szegleteiből.
Boldizsár József – hegedű
Csente Tibor – bőgő
Vass Lóránt – brácsa

19.00 – 19.30 A kecskeméti  Kis betyárok néptánc csoport és a Zvanche Bolgár Népi Gyermek együttes (Bulgária)

20.00 – 21.00 Live Act Folk (folk/beatbox)
Műsorukban beatbox-, gitár- és basszusgitár kísérettel szólalnak meg közismert és ritkábban hallható népdalok különböző, a népzenétől távol álló zenei stílusok bevonásával (jazz, hip-hop, elektronikus zenei műfajok)

21:30 – 23.00 Kerekes Band (etno-funk)
A Kerekes Band az utóbbi évek legtökösebb világzenei bandája: hasító ethno-funk, felszabadító csángó boogie, nagy terpeszes rock ’n’ roll. Furulya, duda, koboz, effektek, autentikus hangzás és dögös basszus, röviden: Jimi Hendrix a gyimesi hegytetőn.
Tízből kilenc betyár ezt fütyüli!

23:00 – Radikális táncház kifulladásig
Unplugged moldvai táncház a kocsmakertben a nyári ég alatt.

2010. július 10. – szombat

Napkeltétől – napnyugtáig Magyarok Vására
Magyar kézművesek, őstermelők portékáinak bemutatója és vására Tőserdő-szerte.

9.00         Természet Háza megnyitó az Emlékműnél
Megnyitja: Felföldi Zoltán (Tölgy Alapítvány)
Mindkét nap vetítés, előadások, bemutatók, gyerekfoglalkozások a Nemzeti Park munkatársaival.

9.00 – 15.00     Indulhat a játék: trambulin
                          Kézműves foglalkozások, lakiteleki művészek műhelye a Csiga-réten.
–    agyagozás (Czinege Edit)
–    gyöngyfűzés (Szelesné Kása Ilona)
–    bőrmívesség (Tóthné Holik Éva)
–    papírsárkány készítés (Csíkszentmihályi Károly)
–    gólyalábazás az aprónépnek

9.30              Gólyalábas felvezetés a Legelőig.

10.00            Vadászkutya bemutató a Legelőn.

11.00            Csikós bemutató és íjász foglalkozás a Legelőn.

13.00            Vitéz László  (Pályi János előadása)
A tradicionális vásári bábjátékban pirossipkás, vidám fickó palacsintasütőjével tanítja móresre az ördögöket és magát halált is. Sziporkázó, életvidám kesztyűs bábjáték, melyet vásári mutatványok előznek meg. Még az is kiderülhet, hogy a közönség soraiban zsonglőrtehetségű gyerekek foglalnak helyet. Az előadásban nyújtott alakításáért Pályi János számos nemzetközi és hazai fesztiválon a legjobb bábjátékos díját nyerte el.

14.15            Tubarózsa citerazenekar műsora (Tiszakécske)
Tiszakécskei gyerekek, fiatalok citera műsora

14.45            Szentkirályi Tánccsoport előadása

15:30            Makám- ÁKOM BÁKOM (interaktív gyerek és családi műsor)
A műsor tematikája az állatvilág és az ember, különösen a gyermekek – kapcsolata. A dalok nem csak a gyerekeket szólítják meg, kicsit, nagyot, öreget egyaránt hívnak, kik játékos kedvüket megőrizték. Az együttes repertoárjával az ifjabb nemzedékek megszólítására is komoly szerepet szán, ezt jelzi a Szindbád és az Ákom bákom c. műsoraik és hasonló című CD-ik rendkívüli népszerűsége.

17.00            Madzag Bábegyüttes: Lúdas Mátyás
Vicces színjáték a furfangos szegénylegényről, a gazdag uraság eszéről, és arról, hogy miként diadalmaskodik az ügyesség és az elszántság a kapzsiság és a butaság felett.

18:00            A kecskeméti Tűzön-Vízen át néptáncosok műsora

18.30            Szombat esti vásári komédia:
A.P. Csehov – Leánykérés

Egyfelvonásos vígjáték a kecskeméti Katona József Gimnázium színjátszóitól. Csehov tréfának nevezte egyfelvonásosait, amelyek mindegyike ragyogó megfigyeléseken, emberismereten alapuló írói remeklés, telitalálat.
Szereplők: Pallagi Melitta, Farkas Ferenc, Farkas Márton
Rendező: Orbán Edit

20:00            MAKÁM (világzene)
A világzene nemzetközileg elismert hazai követe. A zenekar pályafutása két korszakán átível a tradíció és a modernitás, Kelet és Nyugat, a kollektív és individuális kettőssége, az ősi egység és harmónia keresése.
Kezdetben az etno-avantgard stílust finoman árnyalták az ázsiai, távol-keleti gyökerek, a balkáni és afrikai hatások s a kortárs zene repetitív elemei. Ez az irány folytatódott a 90-es évek lemezein melyben az afro-amerikai zene, a jazz elemei ötvöződtek a Makám hangzásvilágába.
A zenekar évek óta a legjelentősebb fesztiválok, Borfesztiválok és hasonló vígasságok állandó meghívottja.

21.30          Máglyagyújtás a Holt-Tiszán (megfelelő vízállás esetén)
Íjászaink tüzes nyila lobbantja lángra a vízen úszó máglyát. Kovács József táltosdobos tűzszertartása.

22.00          Besh o droM (világzene)
Semmivel sem összetéveszthető hangzásviláguk önállú stílust teremtett, zenéjükben a magyar mellett különböző kelet-európai és balkáni kultúrákból kiemelt népzenei elemek tudatos ötvözete találkozik saját dallam- és ritmusvilágukkal, kel új életre és alkot önálló egységet.
Fergeteges koncertjeiknek köszönhetően a magyar zenei élet leginkább exportképes produkciói közé tartoznak, évente 70-80 hazai és több mint félszáz külföldi fellépésük van. Felléptek már Oscar Peterson, Al Di Meola és Marcus Miller társaságában is. Sikereiket bizonyítja, hogy világszerte mindenhol nagy várakozással fogadják a zenekart, a Montreal Jazz Fesztiválon 35 ezer ember előtt léptek föl, a sajtóban megjelent kritikák alapján pedig őket választották a fesztivál legjobb zenekarának.
Ha a Besh o droM zenél, nincs kegyelem: mindenki táncra perdül!

23:30 –      Radikális táncház kifulladásig
Unplugged moldvai táncház a kocsmakertben a nyári ég alatt.

2010. július 11. – vasárnap

Napkeltétől – napnyugtáig Magyarok Vására
Magyar kézművesek, őstermelők portékáinak bemutatója és vására Tőserdő-szerte.

 

10.00           Természet Háza foglalkozások napközben az Emlékműnél
Mindkét nap vetítés, előadások, bemutatók, gyerekfoglalkozások a Nemzeti Park munkatársaival.


10.00 – 15.00
Kézműves foglalkozások, lakiteleki művészek műhelye a Csiga-réten.

10.00          Vadászsólyom-röptetés
A Magyar Nemzeti Ragadozó-madárvédelmi és Solymász Egyesület bemutatója.
Főszerepben: héja, karvaly, Harris hawk (amerikai sólyom). A madarak élő, testközeli bemutatása, repítése.
Kivetítős előadás a sátorban a solymászatról, mint hagyományőrző vadászati módról, ami a magyar szellemi kulturális örökségünk része. Ehhez kapcsolódó élő bemutató, ahol a solymászat kézművességét (pl, sólyom sapkavarrást, vagy kesztyű, solymász tőrök és kések készítése) mutatjuk be. A solymászat eszközeit funkciójuk szerint prezentáljuk az érdeklődök számára, illetve ezeket bárki kipróbálhatja, akár a készítésüket is.

11.00-től    Tintaló Társulás – Tintaló cirkusz
(egész nap működő mini cirkusz gyermekeknek)
A Tintaló társulás bemutatja mechanikus bábszínházát. Tekintsünk be egy vándorcirkusz életének csöppet sem monoton hétköznapjaiba!
Egy csöppnyi sátor, ahova csak gyerekek férnek be – no, meg persze a cirkusz messzeföldön híres artistái!

11.30         Tárogatón játszik Vesztergám Miklós

12.15         Hagyományőrző bemutató

13.00         Bemutatkozik a Magyarok Szövetsége
Előadó: Benis Miklós

14.30         Pusztai Róka Nomád Hagyományőrző Egyesület (Karcag) a Legelőn.
Lovasbaranta bemutató a Sólyom-réten 6 lóval és 10 fővel.

16.00         Tintaló Társulás – Nem akarok többé boszorkány lenni!
Furinka a légynek sem tud ártani. Pedig Furinkától mindenki azt várja, hogy ártson: légynek, cicának, legénynek. Mert Furinka: boszorkány. Csakhogy Furinka nem akar boszorkány lenni..
Az előadás elnyerte a IV. Országos Gyerekszínházi Szemle fődíját.

17:00        Régiposta Zenekar
A nagyon friss lakiteleki, fiatal zenészekből álló népzene-átértelmező zenekar első tőserdei koncertje.

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!

Megszakítás