Oldal kiválasztása

Sok káresethez riasztották márciusban az önkéntes tűzoltókatA februári nagy havazás és csapadékos idő után márciusra szárazság köszöntött Lakitelekre. A száraz idő miatt tűzgyújtási tilalmat vezettek be március elején, ennek ellenére számtalan avartűz volt településünkön. A Lakitelek Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2012 márciusában hét káresethez vonult ki, főleg avartüzekhez, de kéménytűz és kazánrobbanási veszély elhárításában is részt vettek.

Míg tavaly a teljes évben összesen négyszer kellett káresetekhez vonulniuk a lakiteleki önkénteseknek, addig márciusban a tavalyi vonulási számnak majdnem a duplája „összejött.”

Március 3-án
avartűz volt Árpádszálláson a nyári gát mellett. Egy személy gazt és faágakat égetett a kertjében, a tüzet az erős szél felkapta, gyorsan terjedve a nyári gát avarja is égni kezdett. A riasztást követően elsőként a lakiteleki önkéntesek értek a helyszínre, akik megakadályozták a tűz továbbterjedését. A kiérkező tiszakécskei tűzoltók vízsugárral eloltották a még füstölgő avart és gallyakat. Az oltásban hét lakiteleki önkéntes tűzoltó vett részt, a helyszínre vonult a lakitelekiek ZIL-131-es tűzoltó autója is.

Március 7-én ismét avartűzhöz riasztották a tűzoltókat. Lakitelek határában egy fél hektáros, nagyrészt kiszáradt fákból álló almás és egy körülbelül ugyanekkora fiatal körtés alatt égett az avar. A tűz egy tanyát is veszélyeztetett. A tüzet a tiszakécskei tűzoltók, valamint négy lakiteleki önkéntes és az Önkormányzat Településüzemeltetési Csoportjának két tagja fékezte meg.

Ugyanezen a napon, március 7-én este nyolc a körül kéménytűz volt a Jókai utcában, a lerakódott korom gyulladt meg a kéményben. Senki sem sérült meg, jelentősebb anyagi kár nem keletkezett. A tiszakécskei tűzoltók és két fő lakiteleki önkéntes tűzoltó megfékezte a lángok továbbterjedését.

Március 16-án újabb avartűz volt, az Ugi úti vasúti átjáró mellett. A gyorsan terjedő tűzben magánterületen is égett az avar. Feltételezhetően a vasúti átjáróban eldobozz cigaretta csikk miatt keletkezett a tűz, melyet két lakiteleki önkéntes tűzoltó és a szomszédos terület tulajdonosa fékezett meg.

Március 19-én
a déli órákban ismét avartűz volt Lakitelek határában. A Bíbic-háti dűlőben ismeretlen okból meggyulladt az avar, átterjedt egy gyümölcsösre és egy tanyát is veszélyeztetett. A tüzet a tiszakécskei tűzoltók, a Településüzemeltetési Csoport három tagja és egy önkéntes tűzoltó oltotta el.

Március 25-én kora este nagy kiterjedésű avar- és erdőtűz volt Felsőalpáron. Vélhetően hegesztés miatt lángra lobbant egy elhagyott gyümölcsös, ami átterjedt egy erdőre. A gyors terjedés miatt két lakiteleki gazda segítségével körbe kellett szántani a területet, hogy ne terjedjen tovább a tűz. A körülbelül húsz hektáron égő tüzet a kecskeméti tűzoltóság három, a tiszakécskei tűzoltók egy autóval oltották, az oltásban nyolc lakiteleki önkéntes tűzoltó és a lakitelekiek ZIL-131-es tűzoltó autója vett részt.

Március 27-én egy robbanásveszélyes kazánhoz riasztották a tűzoltókat a Jókai utcába. A sok avartűz miatt nem volt a környékben mozgósítható tűzoltó egység, ezért a helyi önkéntes tűzoltók vonultak a helyszínre két fővel. A túlforrósodott kazánból kiszedték a parazsat, majd a kazánt homokkal töltötték meg, így elhárították a robbanásveszélyt. Mire a kiskunfélegyházi tűzoltók a helyszínre értek, a veszély elhárult.

Az eseménydús márciust követően, április első napján már a nyolcadik káresethez vonultak a helyi önkéntesek. Délután vélhetően egy eldobott cigaretta csikk miatt körülbelül 600 négyzetméteres területen lángra kapott a tőserdei Kontyvirág tanösvény melletti avar és bozót az erdő közepén. A tűz oltásában a tiszakécskei és a kiskunfélegyházi tűzoltók, valamint hat lakiteleki önkéntes vett részt. Mivel a tűzoltóautók nem tudták a Holt-Tisza part felől megközelíteni a helyszínt, a helyi önkéntesek irányításával a Tőserdő vasúti megállóhely felől jutottak az égő területhez.

A beavatkozáson kívül szakmai munkát is végeztek márciusban az önkéntes tűzoltók. Március 3-án 40 órás tűzvédelmi oktatást indított az egyesület a februárban belépett új tagjai számára. Az oktatást az egyesület parancsnoka, Varga Róbert tűzoltó százados vezeti. Márciusban három elméleti és egy gyakorlati alkalmat tartottak. Március 31-én az új tagok megismerkedtek a tűzoltó tömlő működésével, ki és feltekerésével. Több hasonló gyakorlati alkalom is lesz a későbbiekben.

A lakiteleki önkéntes tűzoltókról további híreket olvashatnak a www.lakitelekma.hu/tuzoltoegyesulet oldalon.

Egyesületünk jogosult a személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlására. Kérjük, amennyiben támogatni szeretné Lakitelek tűzvédelmének korszerűbb megszervezését, akkor adója egy százalékával támogassa a Lakitelek Önkéntes Tűzoltó Egyesületet.

Lakitelek Önkéntes Tűzoltó Egyesület – adószám: 19045009-1-03

Köszönjük támogatását!Feltöltésre került a december 14-ei képviselő-testületi ülés jegyzőkönyve.

A letöltéséhez kattintson ide!


Feltöltésre került a december 14-ei képviselő-testületi ülés jegyzőkönyve.

A letöltéséhez kattintson ide!

Megszakítás