Oldal kiválasztása


Tős-túra | Szerző: Vankóné Török Katalin


Gyönyörű napsütéses napra ébredtünk november 6.-án reggel. Fél 10-kor találkoztunk a tőserdei Holt-Tisza hídnál. Mindenki hozott magával hátizsákot, benne enni és innivalóval. A kontyvirág ösvényen sétáltunk majd a Holt-Tisza partján haladtunk tovább. Találkoztunk horgászokkal is akikkel arról beszélgettünk hogy milyen halakat lehet itt fogni, s mit használnak csalinak. A játszótéren még birtokba lehetett venni a hintát mászókát, majd elköszöntünk egymástól. Remélem jól érezte magát mindenki.

Óvodai hírek - 2010 novemberÓvodai hírek - 2010 novemberÓvodai hírek - 2010 november

Óvodai hírek - 2010 novemberÓvodai hírek - 2010 novemberÓvodai hírek - 2010 november

Óvodai hírek - 2010 novemberÓvodai hírek - 2010 novemberÓvodai hírek - 2010 november


Kirándulás a kunszentmártoni múzeumba | Szerző: Gulyásné Varga Edit, óvónő


A nagycsoportosokkal idén másodjára vettünk részt múzeumpedagógiai órán, melynek célja hogy a gyerekek ne passzívan szemléljék  a múzeumot, ne csupán a kiállított tárgyakat, kiállításokat tekintsék meg, hanem olyan tevékenységeket végezzenek az ott eltöltött időben , ami szórakozást és élményt nyújt számukra s ez által megszeretik az intézményt.
A kunszentmártoni múzeum a nagykunság egykori börtöne volt, a város legrégibb épületei közé tartozik. A szájhagyomány szerint neves betyárok raboskodtak a börtön falai között, nevezetesen  Rózsa Sándor is.  A tömlöc, megszakításokkal ugyan, de 1782-től egészen 1958-ig működött. A gyerekeket nagyon érdekelte az egykori börtöncella, az odavezető szűk börtön folyosó és a börtön kápolna. Kipróbálhatták az udvaron felállított egykori kínzó, vallató eszközöket így pl. a derest, amit kapcsoltunk a Ludas Matyi című meséhez, és a kalodát is.
A múzeum egyik fő feladata a település és a Tiszazug régi kismesterségeinek felgyűjtése és bemutatása. Jelenleg szűcs, cipész, cukrász és fényképész műhelyt tekinthettünk meg, nem megszokott formában, hiszen minden kiállított tárgyat megfoghattunk és megszemlélhettünk közelről is. A fotó műhelyben igaz, hogy a mai kor modern technikájával csoportképet is készítettek rólunk. A legnagyobb érdeklődés a cukrász mesterség iránt volt, talán azért mert a gyerekekhez ez állt a legközelebb.
A múzeumpedagógiai óra részeként régi tárgyakat leltároztunk, melynek érdekessége az volt, hogy ismeretlen tárgyaknak a nevét, funkcióját kellett kitalálni.
A gyerekek tele élménnyel és sok-sok ismerettel tértek haza erről az igen tartalmas kirándulásról.
A www.kunszentimuzeum.hu oldalon meg lehet tekinteni és bővebben olvasni is lehet a múzeumról. Ha gyerekekkel együtt tekintik meg, biztos mesélnek majd az ott szerzett élményekről.

Óvodai hírek - 2010 novemberÓvodai hírek - 2010 novemberÓvodai hírek - 2010 novemberÓvodai hírek - 2010 november

Óvodai hírek - 2010 novemberÓvodai hírek - 2010 novemberÓvodai hírek - 2010 novemberÓvodai hírek - 2010 november

Óvodai hírek - 2010 novemberÓvodai hírek - 2010 november


Óvónénik látogatása a bölcsödébe | Szerző: Romhányi Olga, óvónó


Az idén is örömmel érkeztünk a bölcsödébe, annál is inkább, mert egy szép, új épületet csodálhattunk meg. A gondozó nénik már vártak bennünket, ilyenkor hallanak a régi bölcsis gyermekeikről. Ezeken az alkalmakon minden csoportból eljön egy óvó néni, aki részletesen beszámol az ő csoportjába érkezett gyermekek beszoktatási tapasztalatairól, az azóta eltelt időben történő fejlődéséről. Közösen értékeljük tapasztalatainkat.
A közösséghez való gond nélküli alkalmazkodásnak nagyban köszönhető az a bölcsődés légkör, ahol a gyermekek megtanulják a közösségi élet szokásait. Ezek a kiscsoportos gyerekek gyorsabban illeszkednek be az óvodai közösségbe, gondozási feladatok (testápolás, öltözködés, étkezés, önkiszolgálás) területén önállóbbak.
Köszönjük a gondozó nénik munkáját és együttműködését!

Óvodai hírek - 2010 novemberÓvodai hírek - 2010 november


A pékségben jártunk | Szerző: Horváth Istvánné, a Bóbita csoport óvónője


A tavalyi évben is járt már a Bóbita csoport a Magyar Pékségben. Ebben az évben október 23.-án délelőtt szemerkélő esőben indultunk el. Radics István pékmester szívélyesen fogadott bennünket. Megnézhettük, hogyan kerül a már megkelesztett kenyértészta a nagy elektromos kemencébe. Előttünk készült a kakaós tekercs, a túrós táska és a köménymagos pogácsa. Segítettünk a nagy tepsibe rakosgatni ezeket a péksüteményeket. Amikor a sütemények kisültek még melegen kóstolhattuk meg. Végül a kenyérszeletelő gépet is láthattuk. Finom süteményeket ettünk és különleges gépeket nézhettünk meg munka közben. Köszönjük Radics Istvánnak és feleségének hogy lehetővé tették számunkra a látogatást.

Óvodai hírek - 2010 novemberÓvodai hírek - 2010 novemberÓvodai hírek - 2010 novemberÓvodai hírek - 2010 november

Óvodai hírek - 2010 november

Megszakítás