Oldal kiválasztása

Ökoturisztikai Fogadóközponttal gazdagodik Lakitelek

A Széchenyi 2020 program keretében, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program  Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés tárgyú felhívásra benyújtott TOP-1.2.1-16-BK1-2017-00008 azonosítószámú, „Tőserdő turisztikai fejlesztése és ökoturisztikai központ megvalósítása” című pályázati forrásból valósulhat meg a fejlesztés településünkön. A pályázatot még az előző ciklusban adták be, azonban a megvalósítása már a mi feladatunk. 

 

A pályázat több dolgot is magába foglal. Fő célja egy ökoturisztikai fogadóközpont megépítése, ami több lesz, mint egy fogadó bázis. Maga az épület tájba illő, stílusában a település kitűzött építészeti irányvonalát követi.  Funkcióját tekintve elsősorban az ökoturizmushoz kapcsolódik, de ez egyfajta híd, vagy még inkább összekötő kapocs lesz a helyiek, az „üdülősök”, a turisták és a turisztikai szervezetek között. (A látványterv a polgármesteri hivatalban megtekinthető.) 

 

Terveink szerint lesznek természeti oktatással kapcsolatos kiállítások, előadások, a Zöld napok fő helyszíne lesz. Emellett szeretnénk a Tőserdővel, természettel kapcsolatos fotós és művészeti kiállításokat, konferenciákat, szakmai napokat szervezni, ami bárki számára látogatható lesz. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy a Kiskunsági Nemzeti Parkkal szorosabbra fűzzük a kapcsolatunkat és hatékonyan, egymást segítve, támogatva dolgozzunk azon, hogy a Tőserdőt fejlesszük, a természetvédelem fontosságát és lehetőségeit a lehető legtöbb emberhez eljuttassuk. Ennek megfelelően igyekszünk az oktatási intézményekkel is együttműködni, a bölcsődétől az iskolákig minden korosztálynak informatív, ugyanakkor szórakoztató programokat állítunk össze. Az Ökoturisztikai Központban lehetőségünk lesz szemléltető eszközökkel, interaktív módon is tovább fokozni a tanulás élményét. 

 

latvanyterv1

Megyei és országos szinten is kiemelt projekt a kerékpáros turizmus fellendítése, az aktív turizmus minél szélesebb körben való megszerettetése. Folyamatosan bővül a kerékpárút hálózat, amelyhez hamarosan 5 irányból is csatlakozhatunk, ez országos szinten is kimagasló. Ennek megfelelően a kerékpáros turisták – illetve bárki – számára egy biztos pont lesz, ahol nem csak információkhoz juthatnak a helyi és térségi látványosságokról, de egy minimális kerékpáros szervizpontot is szeretnénk kialakítani. 

 

latvanyterv2

 

Az épületben található termet rendezvények szervezésére szeretnénk hasznosítani, de akár családi, baráti összejöveteleknek is helyszínt adhat. Az idegenforgalmi hálózatunkat is fejleszteni kell, igyekszünk aktív kapcsolatot kialakítani a településünk turisztikai és vendéglátó ipari szolgáltatóival, valamit a szektor szakmai képviselőivel is. Célunk, hogy az intézmény a közös együttműködés és fejlődés szimbóluma legyen. 

Az épületben kap majd helyet az új nyilvános WC is, női és férfi WC-k és akadálymentesített mosdó kialakításával. 

 

latvanyterv3

Az épületen kívül, amennyiben a költségkeretből megoldható – az építőanyagok árváltozásának függvényében –, szeretnénk a Holtág partrendezését, a zöldfelület és az utcabútorok megújítását, élményelemek kialakítását, a Tassi-éren átívelő híd felújítását, valamint új stég és csónakleeresztő építését is megvalósítani a projekt keretében. 

 

latvanyterv4

 

A kivitelezés befejezésének tervezett napja: 2022. szeptember 30.

Megszakítás