Oldal kiválasztása

Nincsenek beosztottak, csak kollégák - Interjú Pusztai Róbert ügyvezetővel


Június 1. óta új vezető van a Lakiteleki Önkormányzat nonprofit cégei, a Laki-Park Kft. és a Tőserdő Turisztikai Kft. élén. Pusztai Róbert neve sokaknak ismerősen cseng Lakiteleken, hiszen évekig élt és dolgozott a faluban. A versenyszférából érkezett és nagy elhivatottsággal vágott bele a feladatba, hogy sima vizekre kormányozza az évek óta zátonyra futó vállalkozásokat.

25 évig dolgozott egy multinacionális gázforgalmazó cégnél, jórészt vezetőként. Ez tetemes idő. Miért hagyta ott?

Kezdetben az akkor még Termofarm Kft-nek nevezett, tartályos gáz forgalmazásával foglalkozó, feltörekvő cégnél tartályos gépkocsivezetőként dolgoztam, majd később mint logisztikai vezető folytattam a munkámat. A cég az eltelt évek alatt dinamikusan fejlődött, arra, hogy ennek részese lehettem, mindig is büszke voltam és vagyok. Viszont a cég fejlődésével arányosan a feladatok is megnőttek. Logisztikai vezetőként az országban található telephelyek közt ingáztam a mindennapjaim során. Ez napi 3,5-4 órás utazást jelentett, hóban, fagyban, kánikulában, folytonos dugóban. Sokat kivett belőlem.

Akkor is egy igen fontos mérföldkövet hagyott maga után, nincs honvágya?

25 év tényleg nagyon hosszú idő, a fél életemet ott töltöttem és bizony, a csapatom miatt fáj a szívem, hiányoznak. Közvetlenül 6 ember és 5 sofőr tartozott hozzám, közvetetten pedig alvállalkozók és az ehhez tartozó teljes team. Ők voltak a második családom.

Mindegyik kft., melyet átvett, évek óta veszteséges, mi motiválta abban, hogy egy ilyen munkát elvállaljon?

A dolgok összecsengtek, hiszen akkor keresett meg Madari Róbert polgármester (akivel egyébként katona korunk óta ismerjük egymást), amikor az utolsó csepp is a pohárba cseppent és megérett bennem az elhatározás a váltásra. Kicsit könnyebb életre, kevesebb úton töltött, feleslegesen elfecsérelt időre és új kihívásokra vágytam. Úgy érzem, ezt itt megtalálom.

Ön egy piacorientált világból érkezett, hogyan tud majd az önkormányzati szférában boldogulni?

Valóban más számokkal és más lépték szerint dolgoztam az előző munkahelyemen. A multik világában minden mozzanatot a hatékonyság és főként a gazdaságosság hatja át – így volt ez nálunk is. Az itteni munkához kicsit át kell strukturálnom az agyam, de én ebbe most nagyon szívesen simulok bele.

Mik a közeli és távoli célok?

Csodát én sem tudok tenni, de abban hiszek, hogy kemény, összetartó munkával fokozatosan csökkenteni tudjuk a veszteségeket és átfordíthatjuk a működést nyereségessé. Nem csak én vagyok új, hanem egy kis szakmai csapat is összeállt, hogy a Tőserdő idegenforgalmát fellendítse. Eddig a Tőserdő Turisztikai Kft.-hez tartozó kemping, fürdő, csónakkölcsönző és a kalandpark még az ott dolgozó emberek bérét sem tudta kitermelni. Épp ezért olyan, lehetőleg költségkímélő megoldásokat kell találnunk, melyekkel növeljük a bevételünket. Szerencsére számos ötletünk van. Például nyári táborokat szervezünk már idén gyerekeknek. Ez segítség a megfáradt és a szabadságaikat már elhasznált szülőknek, a gyerekeknek pedig igényes időtöltési lehetőség. Lehet majd fürödni, megmutatjuk nekik Lakitelek nevezetességeit, lesznek különféle sport-, kutyás és egyéb programok. Ha idén nem is, de 2021-re szeretnénk elérni, hogy ne legyünk veszteségesek.

A Laki-Park Kft.-nél milyen változásokat tervez?

Elsősorban a cég gépeinek jobb és hatékonyabb kihasználtságára fogok törekedni. Van például egy kisdarus autónk, mely az előző ciklusban évi 1-2 alkalommal volt üzemben. Ez luxus, hiszen egy kis utánajárással könnyen „munkát lehet szerezni” ennek és a többi járműnek egyaránt.

Milyen vezető Ön?

Azt vallom, hogy nekem nem beosztottjaim, hanem kollegáim vannak, akiknek nem a főnöke, hanem vezetője vagyok. Én mindenkitől csak annyit kérek és várok el, amennyit én magam is el tudok végezni. Nem többet. Mindenki 100%-os bizalmi szintről indul, megbízom minden kollégámban, hogy a feladatait elvégzi. Szeretnék egy nagyon jó kis csapatot kovácsolni az itt dolgozó emberekből. Ha ugyanis nincs kohézió és egy irányba nézés, nem lehet sikert elérni.

Ha egy-egy nap után leteszi a lantot, hogyan tölti fel újra az akksikat?

Szeretek fotózni, évek óta hódolok ennek a hobbimnak, ha van egy kis időm, biztosan előkerülnek a fényképezőgépek. Szívesen veszek részt rally- és kamionversenyeken, de imádok utazni is. Nagy vágyam visszajutni Indiába. Lebilincsel az ottani emberek életszemlélete: mindenki mosolyog, még az is, akinek semmilye nincsen. Volna mit tanulnunk tőlük.

Megszakítás