Oldal kiválasztása

madarak es fak 1

 

 

2022 év madara – a zöld küllő


A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-ben indította el “Év madara” programját, melynek célja a természetvédelmi problémákkal érintett fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása. A több mint négy évtizede futó akció legutóbbi állomásaként a lakossági internetes szavazást a zöld küllő nyerte.

Erdei madár, de élelmét a réteken gyűjti. Ez főként hangyákból és más rovarokból tevődik össze, de táplálkozik magvakkal és gyümölcsökkel is. Arra is volt már többször példa, hogy méhkaptárt dúlt szét. A madarak tavasszal párosodnak és felosztják egymás között a szülői teendőket. A zöld küllő 7 évig is elél.

Forrás: https://www.mme.hu/2022-ev-madara-zold-kullo-20220101

https://hu.wikipedia.org/wiki/Z%C3%B6ld_k%C3%BCll%C5%91

 

madarak es fak 2

 A nagylevelű hárs lett az év fája 2022-ben


A megtisztelő cím birtokosa régóta kedvenc díszfáink egyike. A mályvafélék családjába tartozó nagylevelű hárs (tudományos nevén Tilia platyphyllos) hatalmas termete, terebélyes koronája erőt sugározva ígér menedéket.

„A hársak ültetéséről már a középkori kolostorkerteket bemutató krónikákban is lehet feljegyzéseket találni, s hazánkban a hársakat ültették elsőként kifejezetten díszfaként Mátyás király korában. A kolostorokon kívül templomkertekben, de udvarházakban, kastélyparkokban is előszeretettel telepítettek hársakat, illetve utak menti fásítás céljaira is.” A fa szépsége főként szabad állásban érvényesül, a nagyvárosok páraszegény, szennyezett levegőjét, a száraz környezetet nem viseli el.

Forrás: https://www.oee.hu/hirek/egyesuleti-hirek/nagylevelu-hars-ev-faja-2022

https://ng.24.hu/termeszet/2022/01/01/2022-ben-az-ev-faja-a-nagylevelu-hars/

 

madarak es fak 3

Megszakítás