Oldal kiválasztása

II. Tőserdei LovasnapJó hangulatban, látványos keretek között zajlott le tegnap, a Lakiteleken megtartott első Országos Lovas Polgárőr Szemle, Toborzó és Ügyességi Verseny.

A cikkünk a Radio P Polgárőr Rádió honlapján található cikk nyomán készült, elolvasásához kattintson a Bővebben gombra!

Az ország minden részéről jöttek polgárőrök, akik vagy saját, vagy a helyszínen kapott „kölcsön” lóval bizonyították, méltóak lesznek a lovas polgárőr cím viselésére.A színvonalas ügyességi versenyen a lovas polgárőrök egy járőrpárt szimuláltak, vagyis két lovasnak együtt, közösen összefogva kellett megoldani a különböző feladatokat. Látványos volt, ahogy a lovaknak vízben kellett menni, és a lovasoknak feladatuk volt, hogy megállítsák a lovakat a holt Tiszában. A bóják közti szlalomozás, karámba beállás, majd onnan kitolatás, az úgynevezett susnyáson való átbújás, egy traktor melletti megállás és annak megérintése, P. E. T. palackokon való átgázolás, mind-mind olyan feladat volt lónak és lovasnak egyaránt, ahol bizonyítani lehetett, mennyire tud a négylábú és a polgárőr együtt dolgozni. Tagadhatatlanul a leglátványosabb feladatok közé tartozott a szalmabálák átugratása, illetve a zászlólengetés lóháton. Nem is gondolná az ember, ez mennyire nehéz feladat, ugyanis a lovak megijedhetnek tőle. Volt olyan, hogy a zászlót a lovas meglengette, a feladatot teljesítette, majd amikor azt visszatette a fémhordóból kialakított helyére, a nyél koppant, és ettől ijedt meg az állat.

II. Tőserdei Lovasnap

„Lakiteleken, a polgárőrök között volt három olyan, aki lóval rendelkezett. Nekik sikerült a fiatalokat megszólítani, a ló szeretetet átadni, illetve, ahogy vásárolták a lovakat, illetve űzték a lósportot, sikerült kedvet csinálni hozzá, és sikerült őket a polgárőrség kötelékébe vonni. 2009-től napjainkig huszonhárom lovasgazda lépett be a polgárőrségbe. – mesélte a kezdeteket Dr. Rácz Adrienn, az Országos Polgárőr Szövetség Lovas tagozatának elnöke. – Miközben a szolgálatokat teljesítettük, folyamatosan kaptuk az információkat, hogy az ország más részein is élednek ezek a kezdeményezések, és arra gondoltunk, szép lenne megszólítani a többieket, meghívni őket egy ügyességi versenyre, egyáltalán országos szinten belekezdeni ennek a szervezésébe, koordinálásába, mert az gondoljuk, hogy a külterületek védelmében a lóval megerősített szolgálat nagyon hatékony lehet.”

Dr. Rácz Adrienn rávilágított, a lovakat így is – úgy is járatni kell. Akár fogatosokról van szó, akár nyergesekről, a lovaknak bármilyen évszakban, télen, nyáron, hőségben, hóban, ki kell menniük az istállóból.  Akkor viszont a lovasok az idejüket miért ne úgy töltsék el, hogy egyúttal a lakosság hasznára legyenek.
Dr. Rácz Adrienn elmondta azt is: „Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a lovas polgárőrök képzettek legyenek. A most megtartott verseny nem véletlen lett meghirdetve. Nem más, mint egy megmérettetés. Védeni, szolgálni, és segítséget nyújtani a lakosságnak nyilvánvalóan csak úgy tudunk, ha fegyelmezetten közlekedünk lovainkkal, és ne mi okozzuk a bajok forrását. Láttuk, hogy itt is van egy olyan réteg, aki nagyon lelkes, azonban országszerte nagyon kevés a lovarda, sok helyütt nincs olyan szakmai háttér, szakmai segítség, amire a lovas polgárőröknek szükségük lenne. Szeretnénk a későbbiekben elindítani mind az elméleti mind a gyakorlati lovas oktatást, és ezt a versenyt évről-évre színvonalasabban, egyre nehezebb feladatokkal megtűzdelve megrendezni.”

II. Tőserdei Lovasnap
Dr. Rácz Adrienn, az OPSZ Lovas Tagozatának elnöke fogadalomtétel közben

Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke is megfogalmazta, hogy tulajdonképpen a lovas polgárőrség eddig is működött, csak éppen nem szervezett formában. „Nekünk nagyon nagy céljaink, elképzeléseink vannak a lovas polgárőrökkel. Igen jelentős fejlesztésben gondolkodunk, amely azt jelenti, hogy százas nagyságrendű lovas polgárőr tagságot szeretnénk elérni Magyarországon. Azt szeretném, ha minden olyan egyesületnél, ahol a külterületi bűnmegelőzéshez a lovas polgárőrség szükséges, ott legyen fogadása ennek az elképzelésnek. Különösen Bács-Kiskun, Csongrád, Hajdú- Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéknek a tanyavilágos övezetén. Azért vagyok ennyire optimista, mert tárgyaltam magas szintű politikusokkal a napokban, akik ígéretet tettek arra, hogy a Nemzeti Lovas Program keretében a polgárőrség lovas szolgálatát is lehetne fejleszteni, és ígéret van arra, hogy ehhez a fejlesztéshez szükséges forrást, megpróbálják biztosítani legkésőbb jövőre. Addig szeretnénk felépíteni, felkészíteni a programot, elképzeléseket megfogalmazni, hogy startra készen legyen minden olyan egyesület, amelyik lovas polgárőr szolgálatot szeretne megvalósítani.”

Dr. Túrós András elárulta, hogy címzett támogatást várnak az államtól, amit kifejezetten és kizárólag a lovas polgárőrökre akarnak majd fordítani.

Az államtól várható anyagi támogatást megerősítette Lezsák Sándor országgyűlési képviselő is, aki szintén részt vett a lovas polgárőr szemlén. Kiderült a köztiszteletben álló politikus is polgárőr. Mint mondta azért állt be a polgárőr mozgalomba, hogy bizonyítsa, lehet időt szakítania rá, tehát senki ne mondhassa az, hogy valaki azért nem lesz polgárőr, mert nem ér rá. Mint mondta, a járőrszolgálatok alatt sokat látott, sokat tanult a polgárőr társaktól. Lezsák Sándor kiemelte: „sokan megkérdezték tőlem miért kell lovas polgárőr, hisz autóval körbe megy, gyorsabb. Igen, de az autónak hangja van, a ló legfeljebb nyerít. Sőt, egy jó lovas még azt is tudja kezelni, ha kell.”

II. Tőserdei Lovasnap
Fotó: Bugány János, MTI

Lezsák Sándor, mint politikus az támogatással kapcsolatban elmondta: „Mindenféleképpen kötelességem, mint képviselőnek, hogy a költségvetés előkészületekor kapjon hangsúlyt a polgárőrség azon belül a lovas polgárőrség, és látom a kedvező fogadókészséget a kormányzat részéről. Én úgy gondolom, hogy meg lesz a támogatottságuk. Nyilván az ország teherbíró képességén múlik.” Lezsák Sándor sokat mondóan még hozzá tette: „De mindig nagyobb az a teherbíró képesség, mint amennyire gondolunk.”

A versenyen az első hat helyezett kapott díjat, az első helyezett páros például egy évig birtokolhatja a vándorserleget. Dr. Túrós András az O. P. SZ. nevében az első helyezett párosnak a Polgárőr érdemérem Arany-, a másodiknak az érdemérem ezüst-, míg a harmadik helyezettnek az érdemérem bronz fokozatát adományozta.

A jelenlevő lovas polgárőrök egyébként mind ünnepélyes fogadalmat tettek.

II. Tőserdei Lovasnap

Dr. Rácz Adrienn ajándékot ad át dr. Túrós Andrásnak, az OPSZ elnökének

A Radio P fényképalbumát megtekinthetik erre a linkre kattintva!

Az MTV híradójában pedig a következő híradás volt látható:

{wmvremote width=”483″ height=”431″ autostart=”false”}http://streamer.carnation.hu/mtvod2/hirado/2012/08/18/hir_20120818_polgarorok.wmv{/wmvremote}
Megszakítás