Oldal kiválasztása

laki mancs logo

Forró beton, kiszáradt vizes tálka, rövid lánc és árnyékmentes hely, már ez is elég ahhoz, hogy a kutyatartás kapcsán baj történjen… A nappali 30 foknál magasabb csúcshőmérséklet idején a rosszul tartott házi kedvencek rövid időn belül hőgutát kaphatnak, mely hosszú távon pusztuláshoz vezet. A nyári meleg napokon a hosszabb ideig tartó sétáltatást érdemes kora reggel és késő délután megtartani. A naptól felhevült aszfaltot is érdemes elkerülni, hiszen ott könnyen égési sérülés fenyegeti a sétáltatott kutya mancsát. Az állatokról való gondoskodás a gazdi felelőssége.

Fokozottan figyeljünk az ivóvízre, mert a nélkül szenvednek az állatok!!! A kánikulában a kedvencek mellett a haszonállatokra is fokozottabban figyeljünk oda.

Ne csak a saját állatainkat óvjuk, figyeljünk oda a szomszédnál tartott állatok vízellátására is.

Ha kiskedvenced:

  • a szokásosnál erősebben és intenzívebben liheg,
  • mozgása bizonytalan, szédeleghet, akár el is ájul,
  • ínye és nyelve vöröses színű,
  • pupillája tág,
  • nyála sűrű,
  • hány, illetve hasmenése van, valószínűsíthető, hogy hőgutáról van szó.

Mi a teendő?
Gyanú esetén a kutya haladéktalanul hűvös, árnyas helyre szállítandó. Meg kell kínálni vízzel, ám semmiképp sem jéghideggel. Egy tiszta frottírtörölköző segítségével érdemes benedvesíteni a száját, nyelvét, egy másikkal pedig teljes szőrzetét áttörölni.

Mivel ezek a lépések csak elsősegélynyújtásnak tudhatók be, elengedhetetlenül szükséges, hogy ÁLLATORVOS is lássa a kutyát, aki megvizsgálja, és további tanácsokat ad a kezelésre.
Vigyázzunk négylábú családtagjainkra is!

forrás: Laki Mancs Állatvédő egyesület

Megszakítás