Oldal kiválasztása

Községi megemlékezés március 15-én

  marcius 15 56

marcius 15 42

 

Fotógaléria

Községi megemlékezést tartottak március 15-én, csütörtökön reggel 10 órától a Templom-parkban az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulója alkalmából.

A történelmi zászlók bevonulását, és a Himnuszt követően Kiss Anita polgármester asszony kapta meg a szót. Beszédében kiemelte: a forradalom és szabadságharc eszméi a mai napig megállják helyüket, és ma is törekednünk kell a 12 pont preambulumának betartására: „Legyen béke, szabadság és egyetértés.”

A településvezető beszédét követően a Szivárvány Óvoda Napsugár csoportja, majd az általános iskola 7. osztályos tanulóinak műsora következett az iskolai énekkar közreműködésével. Ezt követően Buda Ferenc, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és József Attila-díjas költő, műfordító mondta el ünnepi gondolatait, és szavalta el egyik saját költeményét.

A hagyományokhoz híven az idei évben is a március 15-ei ünnepség keretein belül tették le esküjüket a Muraközy János Honvéd Hagyományőrző és Lövész Egylet újoncai. Az idei évben három fiatal tett esküt.

A 2018. évben a Képviselő-testület döntése alapján hét kitüntető díj is átadásra került. Pécsi Andrásné részére a Lakitelek Közegészségügyi és Szociális Díja kitüntetést, Gulyásné Szabó Gizella részére a Lakitelek Pedagógia Díja kitüntetést, Ráczné Tasi Katalin részére a Lakitelek Közművelődési Díja kitüntetést, Bagi László részére a Lakitelek Testnevelési és Sport Díja kitüntetést, Fekete József részére a Lakitelek Testnevelési és Sport Díja kitüntetést, Gödény Sándor részére a Lakitelek Közbiztonságáért Díj kitüntetést, Kalócz Antal részére a Lakitelekért Emlékérem kitüntetést adományozta a testület. A kitűntetéseket és a vele járó díszoklevelet Kiss Anita polgármester asszonytól, és dr. Pethő Anada Zsuzsa jegyző asszonytól vehették át a díjazottak, emellett virágcsokorral köszöntötték a nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Sütő Lászlónét is.

Az ünneplő közönséget és a kitüntetetteket Buda Ádám énekmondó köszöntötte, majd csakúgy, mint 1848. március 15-én eleredt az eső, miközben Petőfi Sándor mellszobránál koszorúkat helyeztek el az önkormányzat és különböző civil szervezetek, intézmények vezetői. Az ünnepséget a hagyományokhoz híven a Szózat zárta.

A megemlékezés térzenéjét a Lakiteleki Tűzoltó Zenekar, a hangosítást és egyéb eszközöket az idei évben is a művelődési ház biztosította.

Megszakítás