Oldal kiválasztása

Szikra és az Alpári rét

Érintetlen természet, történelmi korok emlékei, pihenés, üdülés a Tisza mentén

Kecskeméttől 27 km-re, a Tisza völgyben található a Kiskunsági Nemzeti Park legkisebb területe, Szikra és az Alpári-rét. Ez a táj őrizte meg leginkább azokat a tájképi és természeti értékeket, amelyek a Tisza szabályozása előtti időszakot jellemezték.
Az 1850-es években a folyókanyarulatok átvágásával alakították ki a Szikrai és az Alpári Holt-Tiszát. A Tiszáról korábban, természetes úton fűződött le a Dög-Tisza. Az Alpári-rét a Tisza egyik legnagyobb hullámtéri öblözete.

A holtágak vize a lebegő és gyökerező hínár félék otthona. A víz felszínén szép foltokat alkot a fehér virágú tündérrózsa és sárga virágú rokona a vízitök. A holtágak partján láthatjuk a békabuzogányt és a rózsaszínű virágú virágkákát. A sekélyebb vizű holtágvégek növényei a nád és a gyékény. A nádasok szegélyében találhatunk rá az ősszel virágzó tiszaparti margitvirágra. A partmenti, mélyebb fekvésű, állóvizes helyeken égerláp erdőket találunk. A vízparton a puhafa ligeterdő jellemző, melyet a fűz-és nyárfajok alkotnak.  A magasabb térszinteken tölgy-kőris-szil ligetek alkotják a keményfás társulásokat. Itt nyílik kora tavasszal az Alföldön ritkaságszámba menő kontyvirág.

A változatos élőhelyekben gazdag táj sokszínű állatvilágnak ad otthont. A holtágak tiszta vizében számos halfajunk él. Termetes pontyok, csukák, harcsák mellett előfordul a védett réti csík is. A vizek és nádasok számos madárfajnak biztosítanak táplálkozó és fészkelőhelyet. A tiszaalpári Templomdombról a madarak zavarása nélkül csodálhatjuk meg a gémtelep mozgalmas életét. A holtágak mentén a nádi énekesek hangját halljuk, de megpillanthatjuk a színpompás jégmadarat is. Az idős fák miatt az erdő odúlakó madarakban igen gazdag. Nem csak a gyakori nagy fakopáncs és zöldküllő, hanem a sokkal ritkább szürke küllő is megfigyelhető. Az odvakban a madarak mellett számos denevérfaj is otthonra talál.

A természet kínálta látnivalók mellett kultúrtörténeti emlékekben is gazdag ez a vidék. A természeti szépségek mellett a Szikrai Holt-Tisza szabadstrandja, a tőserdei termálfürdő, az üdülőtelep és kemping teszik a területet közkedvelt pihenőhellyé.


Túrautak, túraösvények

A 60 km hosszú, zöld sávval jelzett turistaút Árpádszállásról a vasúti megállóból indul, áthalad Tőserdő üdülőtelepén és a Pusztaszeri Hét vezér emlékműnél ér véget.

Lakitelek-Tőserdő, Kontyvirág tanösvény

A 3,5 km hosszú, sárga félkörrel jelzett tanösvény a tőserdei üdülőtelep hídja mellől indul. Az információs táblák a holtág és az ártéri erdők élővilágát mutatják be.

Horgászat
Napijegyet Tőserdőn, a Sarokház étteremben lehet vásárolni.

 


Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága és Természet Háza:

H-6000, Kecskemét Liszt F. u.19.
Tel.:+36- 76/ 482 611, 500 068 Fax: +36-76/481 074
E-mail: mail@knp.hu, honlap: www.knp.hu

Megszakítás