Oldal kiválasztása

A koronavírusról

 

Szoktak lenni járványok. Gondoljunk csak a majdnem minden évben megjelenő influenzára, látogatási tilalmakkal, ajánlott óvintézkedésekkel. Ami most történik, nem lesz teljesen ismeretlen: a megelőző óvintézkedések ugyanazok, a veszélyek, amikre figyelni kell, szintén ismerősek lesznek.

A koronavírus több tulajdonsága is a járvány közben derült ki, például a terjedés pontos módja, vagy a lappangási idő lehetséges hossza. Ennek ellenére vannak tények, amit tudunk, és most, hogy közeledik/itt van közel hozzánk, ismételjük el újra:

 • A fertőzés influenza-szerű tünetekkel jár: magas láz, köhögés, légzési nehezítettség. Járhat akár egészen enyhe tünetekkel, de kialakulhat súlyos légzési elégtelenség is.
 • Cseppfertőzéssel, vagy a fertőzött váladékkal való érintkezéssel terjed.
 • A lappangási idő általában 5-6 nap.
 • Súlyos tünetekkel járó megbetegedés a fertőzött esetek 10-15 %-ban alakul ki. Elsősorban az idősebb korosztály, és a krónikus betegségekben szenvedők veszélyeztetettek.
 • A halálozás nem éri el a 2%-ot.

Összefoglalva: egy lehetségesen veszélyes, járványosan terjedő betegséggel állunk szembe, amely az esetek nagy részében csak enyhe, influenzaszerű tünetekkel jár. A súlyos fertőzésre és halálos szövődmény kialakulására elsősorban az idősebb korosztály, és krónikus betegségekben szenvedők veszélyeztetettek. A halálozási arány nem elhanyagolható, de nem nevezhető kirívóan súlyosnak sem. A fertőzés pillanatnyi állapotáról, az egyes országokat érintő betegek számáról honlapokon lehet tájékozódni.
(https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/folyamatosan-frissulo-terkepen-lehet-kovetni-a-koronavirus-terjedeset )

Mit tudunk tenni a fertőzés kockázatának csökkentése érdekében?

 • Mossunk kezet sokszor, szappannal és alaposan. A kézhát, és az ujjak közötti rész se maradjon ki!
 • Szellőztessünk nagyon sokat. Különösen olyan helyeken, ahol sokan tartózkodunk egy légtérben (munkahelyek, iskolák, óvodák…).
 • Éljünk egészségesen: fogyasszunk sok friss zöldséget/gyümölcsöt, étkezzünk kiegyensúlyozottan és változatosan, sportoljunk, sétáljunk a szabad levegőn.
 • Ne utazzunk a járvány által érintett területre.
 • Ha tehetjük, és lehetőségünk van rá, kérjünk “home office”-t a munkáltatónktól.
 • Ha influenzaszerű tüneteink vannak, és lehetségesnek tartjuk, hogy koronavírussal állunk szemben (jártunk az érintett helyen külföldön, vagy érintkeztünk biztosan fertőzött emberrel), ne menjünk be a háziorvosi rendelőbe; az új eljárásrend szerint koronavírus fertőzés alapos gyanúja esetén telefonon kell felvenni a kapcsolatot a háziorvossal. A beteg otthonában történő fizikális vizsgálat nem szükséges, hanem a Nemzeti Népegészségügyi Központtal való konzultáció után a Mentőszolgálat speciális védőeszközökkel felszerelt egysége gondoskodik a beteg kórházba szállításáról. Tömegközlekedés, taxi igénybevétele tilos, saját szervezésben a beteg csak közeli hozzátartozó saját gépkocsijával szállítható.

Kérdés esetén ingyenesen hívható telefonszámok: +36 80 277 455 és +36 80 277 456.

Ezek alapján én azt javaslom mindenkinek, aki önmagán influenzaszerű tüneteket (magas láz, köhögés, légzési nehézség) tapasztal, és járt az elmúlt 1-2 hétben a koronavírus járvány által érintett területen, vagy érintkezett igazoltan fertőzött emberrel: telefonon keresse fel háziorvosát, vagy a fenti ingyenes számok egyikét, így az épp aktuális járványügyi helyzet ismeretében tudnak közösen döntést hozni a további teendőkről.

A fenti íráshoz Dr. Erdélyi Kamilla háziorvos korábbi írásának felhasználásával készült.
(http://egyorvosnaploja.hu/koronavirus-amit-te-tehetsz).

Dr. Rácz Péter

Megszakítás