Oldal kiválasztásaNyílt napokról a nagyszülők szemével  | Sütő Lászlóné óvodavezető


Unoka és nagyszülő között különleges, szeretetteljes kapcsolat van. Ez nyilvánult meg november 9.-én megrendezett játékos délelőttön. A gyerekek vidáman játszottak, gyurmáztak, mutogatták az óvodai játékokat. A nagyszülők boldogan vettek részt a gyerekek tevékenykedésében. Mindenki büszke volt a közösen készített gyurmafigurára. A délelőtt csúcspontja a tökfaragás volt. A nehezét a nagyszülők csinálták, de gyerekek kézzel markolászták ki a tök belét. Jó buli volt. Közben el-elhúztak a szakajtó pattogatott kukorica felé. Elkészültek a töklámpások, melyhez azután kedves műsort fűztek a gyerekek. Végül közös tánccal fejeződött be a délelőtt. Nagyon kedves élmény volt ez a rendezvény, és nagyon jó szervezés volt, mely hátterében komoly pedagógiai munka van. Csak azt tudom javasolni minden nagyszülőnek, vegyen részt az ilyen napokon, hiszen láthatóan boldogabbak voltak azok a gyerekek, akinek ott volt a nagymamája, vagy a nagypapája.
Gratulálok az óvó néniknek!

Asztalos Ádám nagymamája

Nem is tudom, hogy kezdjem olyan sok élményem volt ezen a napon. Reggel 8 órára én is bementem az oviba „Napsugár csoportba. A gyerekek körében nagy volt az izgalom, kinek lesz ott a mamája. Mindjárt neki is fogtunk a munkának, óvó nénik segítségével. Daraboltunk, ragasztottunk, picike ujjaikkal pöndörgették a papírokat, készültek a Márton napi libák, közben énekeltünk, táncoltunk. Mindenki elfoglalta magát. Majd gyurmából, agyagból formálták a libaetetőket, kosarakat, melyeket kukoricaszemekkel kirakva díszítettek. Úgy elnéztem olyan ügyesek, kreatívak, igazi remek műveket csináltak. Jó volt köztük lenni, gyorsan eltelt a délelőtt.
Köszönöm a lehetőséget, hogy ott lehettem.

Kerekesné

 
Tessza unokám az idén óvódás lett. Izgultunk, hogyan illeszkedik be a csoportjába, de semmi gond nem volt. Ő nem mesélt sokat az óvodai életről, így nagyon örültem, amikor  a nagyszülők meglátogathatták a kicsiket a csoportszobában.
Nagyon meglepett, hogy milyen okosan, igényesen rendezték be a szobát. Különösen tetszett a konyha és a sok-sok kis edény, amit láthatóan örömmel használnak a gyerekek.
Tessza is nagyon szeret főzni, itt kiélheti ezt a szenvedélyét. A gyerekek megmutatták a galériát, ami nagyon aranyosan van berendezve. Babaszoba található fent, sok babával, babaruhával, bútorokkal és a kislányokkal, akik láthatóan nagyon jót babáztak fent.
A fiuk  autókkal, vonatokkal játszottak és  a legóval.
Tessza unokám először zavarban volt, hogy a Mami is ott ül és nézi, hogyan játszik. Rövid idő után már nem érdekelte, igyekezett minél katonásabb sorba állítani a vonatokat.
Örültem, hogy mi nagyszülők is bekapcsolódhattunk a játékba. A lányok meghívtak a konyhába, majd piknikezni indultunk a szoba egyik részébe.
Éva óvónéni nagyon érdekes, és kreatív elfoglaltságot talált ki, rongyokból babákat készítettek.
Nemsokára egy kis harangszót hallottunk, a gyerekek elkezdtek összepakolni és mesekönyveket vettek elő.
Éva néni egy mesét kezdett el olvasni nagyapóról és a kisunokájáról. A gyerekek csendben, figyelmesen hallgatták, majd Éva óvónéni kérdéseket tett fel. Tessza hallgatta a mesét,  de még nem kapcsolódott be a válaszadásba.
A meseolvasás után az udvarra készülődtek a gyerekek. Nagy élmény volt, főleg a fiúknak az elektromos motor, amit ki is lehetett próbálni. Győzködtem az unokámat, hogy próbálja ki ő is, de inkább a falevélkupacot választotta.
Bea óvónéni be is borította Tesszát a sok-sok falevélel, csak a feje látszott ki. Nagyon élvezték a gyerekek, hogy a falevelet lehet dobálni, bele lehet feküdni, azután dömperrel el is lehet szállítani.
Sajnos ennek a játéknak is vége lett, sorakozni kellett, indultak ebédelni.
Nagyon élveztem az ott töltött délelőttöt, és minden elismerésem az óvónőknek, hogy a gyerekek figyelmét ilyen jól le tudják kötni.
Köszönjük, hogy ott lehettünk.

Herédi Imréné – Fekete Szófia Tessza Mamija

Nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy részt vehetek egy nagyszülős nyílt napon az óvodában. Már előző este teljes körű felkészítésben volt részem. Barbika megnyugtatott, hogy sem a cipőm, sem a kabátom nem fog elkallódni, nyugodtan vigyek benti cipőt, mert minden holmimat ő fog biztonságba helyezni a „napocska jelű polcon. „-Mama semmi baj nem lesz!” mondogatta többször.
A reggeli készülődéstől kezdve élmény volt minden pillanat, mert folyamatosan kaptam a tájékoztatást tőle, hogy mit hol fogok találni, hova fogok ülni, köszönni kell óvó néninek, mikor kell kezet mosnom stb. Képzett /vagy inkább túlképzett óvodásként/ érkeztem meg a Vackor csoportba. Edit óvónéni nagyon kedvesen fogadott mindannyiunkat. Már az első pillanatban feltűnt, hogy milyen szépen, csendesen játszanak a gyerekek, van aki önállóan, de akik barátjukkal, vagy többen csoportosan játszottak, azok sem igényeltek különösebb fegyelmezést. Az egész délelőtt, amit bent töltöttünk egy olyan oldott, megengedő, segítő légkörben telt el, hogy óvó néninek még csak kicsit sem kellett emelni a hangját. Nekem nagyon tetszett az, hogy a gyerekek saját igényük szerint ülnek le reggelizni, senkinek nem kell a játszást abbahagyni, mert most X órakor enni kell.
Aki már éhes volt asztalhoz ült és ehetett, aki még inkább játszott az majd később foglalt helyet az asztalnál. Szinte észrevétlenül reggeliztek meg a gyerekek. A közös süteménysütés mindannyiunknak nagy élmény volt. Nem is gondolnánk, hogy ezzel a feladattal mennyi tudásra, tapasztalásra tettek szert a gyerekek. Ők sorolhatták el, hogy mi mindent látnak az asztalon, ők maguk állították össze a masszát, ütötték föl a tojást, öntötték a tepsibe, megkóstolhatták, sütőbe rakták, majd a faliórán figyelemmel kísérhették a 20 perc elteltét. Minden gyermeknek sikerült valamiben ügyesnek lenni és a sikerélmény után jóízűen fogyaszthattuk el a finom sütit. A délelőtt azzal zárult, hogy a kellemes napsütésben (ami az idén aznap volt utoljára) az udvaron játszottunk kb. egy órát, majd megérkezett a finom ebéd.
Hazafelé jövet eszembe jutott, hogy nemrégiben olvastam egy óvónő hitvallását és arra gondoltam, hogy amit ezen a napon láttam a lakiteleki óvodában, az alapján azt gondolom, hogy az ott dolgozó óvó nénik, daduska nénik is e szerint a hitvallás szerint élnek hivatásuknak:
„A védettség a biztonságérzet vágya mellett a kisgyermeknek hihetetlen szeretetigénye van, szüksége van arra, hogy érezze: elfogadják és szeretik, ráadásul olyannak amilyen. Csak az a gyermek tanul meg szeretni, akit szeretnek, az tud megtanulni másokat elfogadni, aki maga is átélte az elfogadottság élményét.”
Köszönöm a lehetőséget, és sok sikert kívánok további munkájukhoz.

Horváth Barbara nagymamája Horváth Istvánné

Kedves Szivárvány óvoda, Bóbita csoport!

Köszönettel tartozom nektek a kedves fogadtatásért, amelyben a nagyszülős nyílt napon részesültem. Bár a hajnali utazás Lakitelekre fárasztó volt, az óvodások között teljesen kikapcsolódtam: főztek nekünk babakávét, teát, tornáztak, énekeltünk. Alig győztük befogadni az élményeket a többi nagyival együtt. Örülök, hogy az unokámnak ilyen nagy tapasztalattal bíró óvónői vannak, akik minden egyes gyerekkel megtalálják a közös hangot. Pedagógus lévén tudom, hogy ez milyen nagy munka.
Örömteli, hogy az óvodán belül sokrétű tevékenység zajlik. Alig várom, hogy láthassam kis unokám első néptánc fellépését.

Abban a megnyugtató tudatban, hogy unokám jó helyen van második otthonában további sikeres munkát kívánok.

Ica mami Tótkomlósról

Óvodai hírek - 2011. decemberÓvodai hírek - 2011. decemberÓvodai hírek - 2011. decemberÓvodai hírek - 2011. december

Óvodai hírek - 2011. decemberÓvodai hírek - 2011. decemberÓvodai hírek - 2011. decemberÓvodai hírek - 2011. december

Óvodai hírek - 2011. decemberÓvodai hírek - 2011. decemberÓvodai hírek - 2011. decemberÓvodai hírek - 2011. december

Óvodai hírek - 2011. decemberÓvodai hírek - 2011. decemberÓvodai hírek - 2011. decemberÓvodai hírek - 2011. december

Óvodai hírek - 2011. decemberÓvodai hírek - 2011. decemberÓvodai hírek - 2011. decemberÓvodai hírek - 2011. december

Óvodai hírek - 2011. decemberÓvodai hírek - 2011. decemberÓvodai hírek - 2011. decemberÓvodai hírek - 2011. december

Megszakítás