Oldal kiválasztása

Magyar Piéta

Augusztus 26. péntek

18.00 A Művelődési Ház színháztermében a Magyarkanizsai Udvari Színház előadásában:
Magyar piéta.

 

Siposhegyi Péter „Magyar Piéta” című drámáját
átdolgozta és rendezte: Andrási Attila

Dramaturg:
Szigeti Nagy Réka, Péter Ferenc

Szereplők:
Vágó Kriszta – Klára
Bicskei István – Krizosztóm atya
Incze József – Róbert
Molnár Zoltán – Iván a pravoszláv pap

2004. késő őszén egy délvidéki színtársulat Kosztolányi szülővárosában, Szabadkán elhatározza, hogy színre viszi az 1944. évi délvidéki magyarirtást, amikor a bevonuló szerb kommunisták negyvenezer ártatlan magyar embert öltek meg.

A színdarab Keresztes Krizosztóm ferencesrendi atya és rendfőnök szenvedéstörténetéről szól. Őt a rend vezetősége az 1941-es visszacsatolás után Székesfehérvárról Újvidékre költöztette, hogy az ottani rendházat vezesse. Az újabb impériumváltáskor Krizosztóm, bár sejti, hogy mi következik, és lenne lehetősége a menekülésre, mégis úgy dönt, hogy az elkövetkező vérzivataros időkben sorsközösséget vállal a délvidéki magyarsággal, a híveivel, és állomáshelyén, helyben marad.
A bevonuló partizánok kihallgató tisztje (aki álnéven, mint pravoszláv pap bújt meg a háború alatt a rendházban) Krizosztóm atyát azokról a személyekről faggatja, akik kiemeltebb helyet foglalnak el a magyar társadalmi életben, és személyükben képviselik azt az összetartó erőt, amelynek megtörése az új délszláv kommunista állam számára államérdek. Ugyanis „az itteni magyarsággal akkor nem lesz semmilyen gond, ha lemondanak az ezeréves magyar államról”. Az atya anélkül hal meg, hogy megtörnék a pribékek. A kivégzések elkezdődnek. Áldozatul esik szinte mindenki, aki valaha is kiállt a magyar nemzet együvé tartozása mellett. A túlélőkben a félelem és az élnivágyás a bármivel való megalkuvás formáját ölti.

Megszakítás