Oldal kiválasztása

Költészet napja bemutató szöveggel 2022

 A nagyobb méretért kérjük kattintson a képre

 

A költő születésének 59. évfordulóján, 1964-ben vezették be kétnapos rendezvénysorozattal (április 10-11-én) a költészet napját.
József Attila (Bp., 1905. ápr. 11. – Balatonszárszó, 1937. dec. 3.): költő, a forradalmi líra világviszonylatban is kiemelkedő alakja.
A szülőknek három gyermeke maradt életben, a költő és két nővére, Jolán, aki nála hat és Etel, aki két évvel volt idősebb.
Az I. világháború második felében már rendszeresen verselt, jórészt egy véletlenül kezébe került Ady-kötet hatására. Családja helyzete az anya betegsége és a háború miatt egyre romlott. Zavart lelkiállapotában 1922-ben öngyilkosságot kísérelt meg, emiatt el kellett hagynia a gimnáziumot. Magántanulóként Bp.-en tette le az érettségit, közben dolgozott, magántanítványokat vállalt, és egyre többet foglalkozott a költészettel. Rendkívüli tehetségét először Juhász Gyula ismerte fel, az ő előszavával jelent meg tizenhét éves korában Szegeden az első verseskötete, a Szépség koldusa (1922).
1936-ban megjelent Nagyon fáj c. verseskötete sem hozta meg az annyira áhított közönségsikert.

Művei közül, amelyek megtalálhatók könyvtárunkban:

• József Attila összes verse és versfordítás

• Költészet és nemzet

• József Attila válogatott versei

• Altató

• Világokat igazgatok

• Gyöngy a csillag

• Betlehemi királyok

1937. júl. 28-án bekerült a Siesta szanatóriumba, nov. 4-én két nővére magához vitte balatonszárszói panziójukba. Dec. 3-án a szárszói vasútállomáson egy induló tehervonat kerekei alatt halt meg.
Költészetére mindvégig meghatározó befolyást gyakorolt a marxista szemlélet.
A nyomorba született, korai árvaságra ítélt, instabil és lázadó hajlamú költő alakja szimbólummá vált. Személyét halála után propagandacélokra használták fel, hiszen már 1942-es budapesti újratemetése is valójában a Horthy-rendszerrel szembeni tüntetés volt. A hivatalos irodalompolitika a második világháború után „irodalmunk fejlődését” a Petőfi Sándor-Ady Endre-József Attila triásszal igyekezett leírni.
Források: https://azonnali.hu/cikk/20200411_hogyan-lett-jozsef-attila-szuletesnapjabol-a-kolteszet-napja, http://mek.oszk.hu/00300/00355/html/ABC06879/07108.htm,
Új magyar lexikon, III. kötet: H-K 621-624.old.

Megszakítás