Oldal kiválasztása

Lakiteleken képzik a lovas polgárőröketAz Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) és a Lakitelek Népfőiskola vezetői csütörtökön megállapodtak, hogy Lakitelek lesz a lovas tagozat központja.

Túrós András tábornok, a 21 évvel ezelőtt alakult OPSZ elnöke elmondta: Lakitelek ismét történelmet írhat az egységes lovas polgárőrség megalapításával.

A Lakitelek Népfőiskolán tartott egyeztetésen mások mellett részt vett Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Hatala József országos rendőrfőkapitány és Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke is. Túrós András hangsúlyozta, fel kell mérni, hány lovas polgárőr van a szövetségben. Jó elképzelésnek tartja, hogy Lakitelekről felügyeljék a polgárőrszövetség lovas tagozatát. Az OPSZ elnöke szerint a polgárőrség 700 millió forintos támogatása mellé további 100 millió forintra lesz szükség ahhoz, hogy a lovas polgárőrség országos szinten működhessen.

Hatala József országos rendőrfőkapitány dicséretesnek nevezte a korábban elindult lakiteleki kezdeményezést, azt, hogy 20 lovas csatlakozott a polgárőrséghez, és főleg a külterületeken való járőrözéssel vigyáz a közbiztonságra. Azt mondta, a rendőrségnek a lovas tömegsportba be kellene kapcsolódnia. A lovasok kiképzéséhez Hatala József segítséget ígért. A nemzeti kultúra részének nevezte a magyar lovaséletet, melybe az ifjúságot is be kell vonni.

Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke, hétszeres kettes fogathajtó világbajnok közölte, támogatja azt az elképzelést, hogy pénzhez jussanak azok, akik lovas járőrözés keretében a külterületeken ellátják a szolgálatot. Fontosnak tartotta, hogy az oktatás egységes szakmai alapra épüljön.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke emlékeztetett arra: az új kormány politikai támogatást ad ahhoz, hogy országos szinten is fejlődésnek induljon a lovaskultúra. Az alelnök felajánlotta, hogy a népfőiskola területén – az úszásoktatás mintájára – a lovasoktatás is megvalósulhasson. Bejelentette: augusztus 18-án megrendezik a lovas polgárőrök szemléjét Lakiteleken, majd szeptembertől a Lakitelek Népfőiskolán elindulhat a lovaspolgárőr-képzés.

Rácz Adrienn, az OPSZ lovas tagozatának elnöke elmondta, hogy az OPSZ elnökségének szakmai tagozataként alakult meg 2012. április 20-án a lovas tagozat.

Forrás: mno.hu, MTI


Feltöltésre került a december 14-ei képviselő-testületi ülés jegyzőkönyve.

A letöltéséhez kattintson ide!


Feltöltésre került a december 14-ei képviselő-testületi ülés jegyzőkönyve.

A letöltéséhez kattintson ide!

Megszakítás