Oldal kiválasztása

Kistermelők kapnak számítógépet a GAZDANet programban

Indul a GAZDANet program, 3,3 milliárd forint értékben pályázhatnak a kistermelők szeptember 1. és 30. között a munkájukat, gazdálkodásukat segítő számítógépre – jelentette be V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdán. Egy jelentkező maximum 90 ezer forint támogatást kaphat.

Az előzetes számítások szerint mintegy 35 ezer gazda élhet a szóban forgó lehetőséggel. A támogatás mértéke az elszámolható kiadások 40 százaléka, fiatal – azaz 40 év alatti – gazdák esetében 50 százalék. A pályázatot a 0-4 EUME (Európai Mértékegység – a gazdaság ökonómiai méretét az üzem potenciális jövedelemtermelő kapacitása alapján meghatározó uniós mérőszám) gazdaságméretű kistermelőknek írják ki.

A pályázaton nyertes gazdálkodók legkésőbb ez év december 15-ig megkapják a támogatási határozatokat. A gazdáknak a megvásárolt számítógépet 5 évig üzemeltetniük kell. A gazdálkodókat nemcsak a számítógép megvételének lehetőségével, hanem a működtetést segítő szolgáltatási csomaggal is támogatják.
Öt évig háttértámogatás is jár a gépekhez

A számítógépek működését nyílt forráskódú programokra alapozzák, a működtetéshez pedig öt évig biztosítják az ingyenes háttértámogatást – mondta elVályi-Nagy Vilmos. A fejlesztési tárca kormányzati informatikáért felelős helyettes államtitkára szerint a program elindítása növeli Magyarországon a digitális írástudók számát, ezzel a képességgel most az emberek mintegy fele rendelkezik. A GAZDANet program számítógépeit közbeszerzési eljárás keretében veszik meg.

A programban résztvevő gazdálkodókat honlap is segíti az eligazodásban:www.gazdanet.eu

Forrás: hirkozpont.magyarorszag.hu

Megszakítás