Oldal kiválasztása

Kutyák microchipes megjelölése

Tisztelt Állattartók!

Dr. Pesír Zoltán állatorvos vagyok, 2009 óta tevékenykedek állatorvosként többek között Lakitelek településen is. Hetente több alkalommal találkozhattak/ találkozhatnak velem, annak ellenére, hogy nem vagyok lakiteleki lakos. Egyaránt foglalkozom a kedvtelésből tartott és gazdasági haszonállatokkal is, mert apraja-nagyja engem is megbabonázott.
Most azt a megtisztelő felkérést kaptam, hogy osszak meg néhány fontosabb gondolatot a kutyák chipezéséről.
A kutyák mikrochipes megjelölésével kapcsolatosan  a leggyakoribb kérdés az, vajon kötelező-e ez ma Magyarországon?
A 41/2010 Kormányrendelet 2010. július 1. óta érvényben van, és arra az esetre vonatkozik, ha bármilyen okból megváltozik egy eb tulajdonosa. (pl. tulajdon átruházása előtt meg kell a kutyát jelölni chippel).
Magyarország Kormányának 115/2012 (VI. 11.) Korm. rendelet módosításai szerint (mely többek közt az Állatvédelmi törvényt is érintette) 2013. január 1-től kezdődően a 4 hónapos életkort elért kutyák már csak mikrochippel megjelölve tarthatók! A rendelet szerint az állat tartójának kötelessége, hogy ebét/ebeit 2012. december 31-ig egyedileg transzponderrel(chip) jelöltesse meg és regisztráltassa az országos elektronikus adatbázisban.
A mikrochip beültetése egy fájdalommentes, pár perces procedúra, amelyet csak állatorvos végezhet el. A beültetéshez bármelyik kamarai működési engedéllyel rendelkező állatorvos felkérhető.
A mikrochip egy rizsszem méretű eszköz, melyet egy első látásra hatalmasnak tűnő, injekciós tűszerű eszközzel az állat bőre alá ültet be az állatorvos. Ebben a parányi szövetbarát kapszulába egy antenna, és egy mikrochip van beépítve, mely egy 15 számjegyből álló egyedi kódot tárol. A mikrochip sem energiaforrást, sem mozgó alkatrész nem tartalmaz, ezért annak meghibásodása kizárható. A kapszula anyaga nem vált ki az állat szervezetében ellenreakciót, így az a beültetés helyén szépen megtapad. Fontos tudnivaló, hogy a mikrochip önmagában nem sugároz jeleket, csak egy speciális leolvasó rádiójeleire válaszolva adja vissza a benne tárolt számsort. Mivel a mikrochip nem sugároz jeleket, így a tévhittel ellentétben nem is alkalmas az eb aktuális tartózkodási helyének a meghatározására! A leolvasó is csak néhány centiméteres távolságból tud kapcsolatot teremteni a beültetett chippel.
Mikrochipet ma sokféle okkal és indokkal lehet használni, azonban kétségtelen tény, hogy ezek között a leghasznosabb –és egyben a leglátványosabb- az elkóborolt, elveszett állatok mielőbbi hazajuttatása. Sokan még nem is tudják, hogy egy mikrochippel rendelkező, megfeleloen regisztrált kutyáról optimális esetben a megtalálást követően 5-10 perc alatt kideríthető, hogy ki a gazdája!  Aki még nem veszített el kutyát, az nem tudja, mivel is jár az! Az idegeskedés, a kutya keresésére fordított idő és pénz, és nem utolsó sorban az, amit a kutya ez alatt átél –csavargás, éhezés, félelem, fagyoskodás, menhelyen, gyepmesteri telepen töltött idő, összeszedett betegségek, sérülések- megspórolható ezzel az eszközzel és annak regisztrációja segítségével. Már léteznek azok az adatbázisok, amelyekben a chipben tárolt 15 jegyű számhoz hozzárendelik az állat és a tulajdonos adatait.
2006. októberében lehetővé vált, hogy a Petvetdata nevű adatbázisban bárki ellenőrizhesse, hogy a mikrochippel megjelölt állata szerepel-e abban? Ehhez nem kell mást tennie, minthogy felkeresse a www.petvetdata.hu címet, és ott beüsse a keresett mikrochip vagy útlevél számot.
Az állatorvosnak az ebek vizsgálata/kezelése előtt meg kell győződnie arról, hogy az állat transzponderrel jelölt-e. A nem jelölt négy hónaposnál idősebb ebekről a jegyzőnek és az állatorvosnak jelentést kell tennie a kerületi hivatal felé.
A rendelet betartását a jegyző és a kerületi hivatal ellenőrzi.

Amennyiben a témával vagy más –akár állategészségüggyel kapcsolatos- kérdése merülne fel, bátran keressen személyesen vagy telefonon.

Köszönöm figyelmüket annak reményében, hogy hasznosnak találták a fenti sorokat.

dr. Pesír Zoltán
állatorvos

Lakiteleken az ebek chipezése november 30-án 14-15 óra között a piacnál, majd december 7-én 14-15 óra között a müvház melletti zöld részen a Liget utca felől történik majd.

Megszakítás