Oldal kiválasztása

Ebzárlat elrendeléseA Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatal Kecskeméti Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatala Kecskemét Járás közigazgatási területén, valamint Tiszakécske Járás közigazgatási területén 2015. március 28. napjától számított 21 napig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el.

A részletek a Bővebben gombra kattintással!

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatal Kecskeméti Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatala Kecskemét Járás közigazgatási területén, valamint Tiszakécske Járás közigazgatási területén  2015. március 28. napjától számított 21 napig  ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el.

 Az ebzárlat tartama alatt  tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek, a  kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni, illetőleg a település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát és csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.

Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei, a katasztrófa-mentő ebek, a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek a korlátozás alól.

Az ebzárlat alatt befogott kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzárlat időtartamára. Az állat hatósági megfigyelése az ebzárlat esetleges meghosszabbítása esetén sem tarthat kilencven napnál tovább. Amennyiben a kóborló eb vagy macska veszettség elleni oltottsága nem állapítható meg, és az állat befogása, illetve hatósági megfigyelése nem oldható meg biztonságosan, az állatot a járási főállatorvos határozatára járványügyi intézkedésként az állatvédelmi előírások megtartásával le kell ölni.

Az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható. 

Indoklás:

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 02.3/313-1/2015. számú ügyiratában a rókák 2015. évi tavaszi, veszettség elleni, országos orális immunizálási kampányát rendelte el. Az oltás első napja 2015. március 28. befejezésének határideje 2015. április 17. A R. 8. § (5) bekezdése szerint a vakcinázás kezdetétől számított huszonegy napig az érintett területeken az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat köteles elrendelni.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. Tv. 42. § (1) bekezdésének d) pontja alapján a járványügyi intézkedést elrendelő határozat fellebbezésre való tekintet nélkül végrehajtható.

Fentiek alapján a rendelkező részben foglaltak szerint határoztam.

Az első fokon eljáró hatóság hatáskörét és illetékességét a R. 8. § (5), valamint a fővárosi és megyei kormányhivatalok mezőgazdasági szakigazgatási szerveinek kijelöléséről szóló 328/2010.(XII.27.) Kormányrendelet 3. § (5) bekezdésében és a 3. számú melléklete, valamint a 6. § (5) bekezdése biztosítja.

A fellebbezési jog lehetőségéről és feltételeiről a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (Két.) 98. § (1), 99. § (1), 101. § (1), 102. § (1) bekezdései, a fővárosi és megyei kormányhivatalok mezőgazdasági szakigazgatási szerveinek kijelöléséről szóló 328/2010. (XII. 27.) Korm. rendelet 4.§ (2), valamint az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 33. § (2) bekezdésének 25. pontja rendelkezik.

A fellebbezés halasztó hatályának kizárásáról a Két. 101. § (1) bekezdés és 101. § (3) bekezdés rendelkezik. A fellebbezés halasztó hatályának kizárását a fertőzés megelőzése indokolta.

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal,
Kovácsné Dr. Magyar Katalin
járási főállatorvos


Feltöltésre került a december 14-ei
képviselő-testületi ülés jegyzőkönyve.

A
letöltéséhez kattintson ide!


Feltöltésre került a december 14-ei
képviselő-testületi ülés jegyzőkönyve.

A
letöltéséhez kattintson ide!

Megszakítás