Oldal kiválasztása

high five

A leírtakat a hétvégén történt Laki Mancs Állatvédelmi Egyesület rendezvényén mondta el a doktor úr. Beszédének részleteit fontosnak tartjuk megosztani Lakitelek Lakosságával, azzal a célzattal, hogy nem lehet elégszer elismételni a felelős állattartás legfontosabb kereteit. Beszélni kell róla, hogy megfelelően tudjunk cselekedni.

„Társállataink számára nincs lehetőség életkörülményeik változtatására. Mi határozzuk meg életterüket, mozgásterüket, étrendjüket, hogy kiélhessék etológiai szükségleteiket.

Ennek a nagy fokú embertől való függésnek a következménye, hogy a jogalkotás felismerte, hogy szabályokkal kell előírni a kötelezően betartatni az állatok tartásával kapcsolatosan.

Ezek a szabályok az Állatvédelmi törvényben és az Állategészségügyi szabályzatban és a kedvtelésből tartott állatok védelméről szóló rendeletben kerültek lefektetésre.

Felelős állattartóként ezeket az előírásokat kell betartani. Állatvédelmi panaszbejelentéskor/ellenőrzéskor a hatósági személy ezek teljesülését fogja ellenőrizni:

Megjelölés: 4 hónaposnál idősebb kutya csak chippel megjelölve tartható. Tulajdonos váltás előtt mindenképpen meg kellene, hogy jelöljék a kiskutyákat.  Az eladó/ajándékozó kötelessége. Vagyis amennyiben lehet, ha kiskutyát vásárolunk nyugodtan lehet ragaszkodni ehhez.

Ha új kutyus kerül a családba mihamarabb frissíttessük adatainkat. Ha kutyust ajándékozunk el, akkor kérjük el az új gazdi adatait és aktualizáltassuk.

Ha netán elszökne kedvencük, akkor azt is mihamarabb szükséges lejelenteni.

Mindezek betartása nélkül a mikrochippel kapcsolatban tényleg a „tagadóknak” lesz igaza, hogy csak „idegen anyag a testben”.

Tévhit: nem tudjuk vele nyomon követni a kutyát és nem okoz lelki megnyomorodást sem.

Veszettségoltás: minden 3 hónapos korát betöltött ebet legkésőbb 30 napon belül veszettség ellen immunizálni kell. Ha ez megtörtént utána 6 hónap múlva kell ismételni. Ezután kell 365 napon belül újraoltani. Minden esetben jár az oltás mellé féreghajtó tabletta. Ez a kötelezettség nemcsak a kutya egészségét, hanem a mi épségünket is óvja.

A veszettség halálra vezető vírusos betegség minden melegvérű élőlény esetén.

A mi országunk a Kelet szűrője. Tőlünk keletre az állategészségügyi helyzet rendezetlenebb veszettség terén. Ezért olyan szigorú ez a szabályozás. Tőlünk nyugatra lehet lazább a szabályozás, mert a mi szabálykövetésünk miatt ők nagyobb biztonságban lehetnek.

Fontos: Ha valakit kutya harap meg, jelezni kell a háziorvosnál, akinek kötelessége a hatósági állatorvost bevonni. 14 nap megfigyelés következik, ami alatt nem lehet beoltani a kutyát.

Ha nem volt a kutyusunk beoltva és megmart valakit, azzal a megmart személyt veszélyeztettük és bírságra számíthatunk.

Tartási körülmények: a gazdának úgy kell az állatát tartania, hogy az meg ne szökhessen, másnak (sem embernek, sem állatnak) sérülést ne okozhasson. Legideálisabb az lenne, ha minden kutyus szabadon élhetne nagy füves udvaron. Gyakran alakul azonban úgy, hogy a kedvenc valamilyen rossz szokása miatt erre nincs lehetőség, mert szökik, baromfit tizedeli a szomszédban, ha szabadlábon van. Ezekben az esetekben nem ördögtől való a kennelben elhelyezés, ahonnan csak felügyelettel eresztjük ki, hogy lemozoghassa az energiáit. Ezek méreteit is szabályozza rendelet.

Előfordul, hogy szükséges megkötni a kutyát. Tévhittel ellentétben van lehetőség a kutyát hosszabb időre megkötni. A lánc hosszának legalább 4 méternek kell lennie kistestű kutya esetén, naponta el kell engedni.

Az állatnak biztosítani kell búvóhelyet a környezeti hatások elől. Ürüléket naponta szükséges összegyűjteni az állat környezetéből.

Az állat környezetében nem lehetnek sérülést okozó tereptárgyak.

Takarmány/víz: mindig rendelkezésre kell, hogy álljon életkornak és élettani igényeknek megfelelő eleség és ivóvíz. Napjaink egyik nagy problémájának mondható, hogy a divatos fajták nagy része eleség intoleranciával küzd, mely bőrbetegségben vagy hasmenésben nyilvánul meg. Ennek valószínűségét sokszor nem veszi figyelembe fajtaválasztáskor a leendő gazda. Nem megfelelő étrend miatti allergiás tünetek következményeként az állat ugyanúgy szenvedhet. Nem megvásárolni drága egy kutyát, hanem megfelelően etetni, hiszen élethosszra vetítve az a legnagyobb költség. Felelős emberként, felelős állattartóként válasszunk olyan kedvencet magunknak, aminek a megfelelő tartását, speciális etetését élethosszáig vállalni tudjuk!

Felelős állattartáshoz kapcsolódik az ivartalanítás fontossága is. Hiszen megelőzzük vele a nem kívánt vemhességekből keletkező magára hagyott szaporulatokat, amik aztán szenvedésre vannak ítélve, míg meg nem mentik őket vagy rosszabb nem történik.

Fontos tudni, hogy aki állatát kicsapja, elűzi, kóborolni hagyja az állatkínzást követ el, mely a Btk. 244.§ (1) B szerint vétséget követ el! Amennyiben ez bebizonyosodik, a szankció is evvel arányos, 2 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

Ivartalanítás: kan kutyusoknál általában 6-8 hónapos kor között már elvégezhető. Gyakran időskori betegségeket csak ezzel tudunk féken tartani.

Szukakutyáknál az első tüzelést követően javasolt ivartalaníttatni.

Mindkét nem esetén negatívum a hízékonyság (30%-al kevesebb lesz az energiaigény), viszont hosszabb élettartamra lehet számítani. Idősödő szuka kutyáknál a méhgyulladás és az emlődaganatok jelentkezése borítékolható ivartalanítás nélkül. Érdemes az ivartalanítás mellett dönteni, mert a vele megelőzhető betegségek szintén elragadhatják kedvencünket.

Fontos: a kutyák nem vágynak az anyaságot megélni, ez csak korunk antropomorfizációs hajlamának következménye.

Kölyökköri betegségek megelőzése védőoltásokkal lehetséges. 6-8 hetesen szükséges elkezdeni, 3 hetente 3 oltással érünk a végére. Ennek elmulasztása esetén sok időt, pénzt felemésztő küzdelem vár ránk, mely gyakran kétes kimenetelű. Mindig a megelőzés a leggazdaságosabb.

A kedvencek és közvetve a gazdik életét is megkeserítő bolhásság szintén megelőzhető rácseppentő oldatok, tabletták, gyógyszeres nyakörvek használatával. Ezzel két legyet ütünk egy csapásra, mert a veszélyes Babesiosis nevű kullancsok által terjesztett betegséget is megelőzzük a használatukkal.

A menhelyet meglátogatva mindenki a saját szemével láthatja és tapasztalhatja, hogy Gyöngyi és a Lakimancs Egyesület micsoda eredményeket ért el, NÉGYSZERESEN is tesznek a felelős állattartásért:

  • – Segítenek, hogy minden bajba került állat mihamarabb biztonságba kerülhessen
  • – Otthont teremtenek a gazdátlanoknak
  • – Gondoskodnak a menhelyen élő állatok egészségügyi és etológiai jólétéről az állatvédelmi    szabályoknak megfelelően
  • – Szorgalmazzák, elősegítik és hangsúlyozzák az ivartalanítás fontosságát

Szeretném elmondani azt is, hogy az Egyesület és Lakitelek Önkormányzata együttműködési megállapodásának értelmében az Önkormányzat viseli a bekerült lakiteleki mentvények állategészségügyi ellátásából az elengedhetetlen betegkezelések-és alapimmunizációk költségét.

Őket is hatalmas köszönet illeti, mert jelenlegi formájában így tud a két fél egy egésszé összeállni!

Így aztán a menhelyen élőknek olyan életfeltételeket biztosítanak, hogy addig se szenvedjenek hiányt semmiben, míg rájuk nem mosolyog a szerencse és végleges gazdához nem kerülhetnek.”

Megszakítás