Oldal kiválasztása

Kedves Látogató! Kedves olvasó!

A fennállásának nyolcvanadik évfordulóját idén ünneplő Lakiteleki Torna Egylet 1927-ben alakult. Az egyesület megalakítása a fővárosból leköltöző és szőlős gazdává lett Kozma Gyula valamint helyi társai Tassy Pál kovácsmester, Lévay Tóth József asztalosmester, Lévay László tanító nevéhez fűződik. Az első igazi bőrlabdát az előtte Budapesten ökölvívóként is jeleskedő Kozma Gyula hozta a településre. A labdarúgó pálya kezdetben a Tisza árteréhez kapcsolódó, Tőserdő melletti kisréten volt, az alapítók kitartásának köszönhetően azonban később már a faluban kapott helyet. A krónika szerint az első labdarúgó csapatnak Túri József, Cseh Lajos, Ormándi Lajos, Matényi István, id. Tassy Pál, Róza István, Ormándi Balázs, Kozma Gyula, Lévay László, Cseh Ferenc és Kerekes Mihály voltak. Mint az elmúlt nyolcvan esztendő is igazolja, a húszas-harmincas évektől kezdve igen erős volt a sport iránti érdeklődés a település fiataljainak körében. Az elsősorban a labdarúgásra alapozott sporttevékenység kiterjedt hatással volt a helyi kulturális életre is. A fenntartás, a működés költségeit ugyanis szüreti rendezvények és színpadi előadások szervezésével teremtették elő. A mai emlékezőktől lehet tudni, hogy voltak olyan színi előadások, amelyeket több napon át meg kellett ismételni.

A labdarúgó csapat, amikor a legjobb játékerőt képviselte, a megyei első osztályban játszott, és a legnagyobb sikert 1973-ben aratta, amikor a Szabad Föld kupa elődöntőjéig jutott. Az együttest igen gyakran erősítették, korábban magasabb osztályban szerepelt kecskeméti, tiszakécskei játékosok. Ugyanakkor pályafutása során a lakiteleki tehetségek közül Puskás Béla és Balla László is a legmagasabb osztályig jutott; Parádi József, Csinger Zsolt, Tóth János, Kozma Károly, Kakó Miklós és Tubak Tibor pedig másodosztályú csapatokban szerepelt. A mai együttesből Balla László és Vidakovic Borisz voltak élvonalbeli játékosok Tiszakécskén, de kerettagok, illetve NB-s szereplők voltak Ézsiás Gábor játékos edző és Fórizs István az idei bajnokság gólkirály jelöltje. Mellettük Újváry Bálint személyében, lakiteleki nevelésű játékosként van szereplője a nemzeti bajnokságnak jelenleg is.

A labdarúgás a mai igen nehéz időkben is nagy népszerűségnek örvend a mintegy négyezer nyolcszáz lelket számláló Lakiteleken. Az utánpótlás nevelés kiváló szakemberek vezetésével az óvodában kezdődik, és az iskolában folytatódik. Az egyesület kereteiben serdülő, ifjúsági és felnőtt csapat szerepel. Mindhárom együttes osztályában az élmezőnyhöz tartozik. Mellettük a nemzetközi kapcsolatokkal is rendelkező öreg-fiúk csapat is rendszeresen edz, és mérkőzik korosztályos társaival. Már a kezdetektől generációkon át öröklődik a sport szeretete, szinte vég nélkül lehetne sorolni apák és fiúk neveit.

Megszakítás