Oldal kiválasztása

A lakiteleki Népfőiskola Kölcsey háza, mint Integrált Közösségi Szolgáltató Tér

Lakiteleken már húsz éve működik sikeresen és eredményesen a Népfőiskola. A közösségteremtés, felnőttképzés módszereiben eredményesen ötvözi a nemzetközi (dán, finn, svéd, német), valamint a két világháború közötti hazai népfőiskolai tapasztalatokat, támogatja a társadalom önszerveződési formáit.

Részletek a Bővebben gombra kattintva!


A lakiteleki Népfőiskola Kölcsey háza, mint Integrált Közösségi Szolgáltató Tér

A lakiteleki Népfőiskola Kölcsey háza, mint Integrált Közösségi Szolgáltató Tér

Az IKSZT pályázat lehetővé tette, hogy a Népfőiskola legnagyobb közösségi tere, a Kölcsey ház teljes mértékben akadálymentesített lett, a női és férfi mosdók megújultak, a nyílászárók, a tető fel lett újítva, fedett kerékpár és babakocsi tárolóval bővült, a korszerű légkondicionáló berendezéssel komfortosabbá vált az épület.
Az IKSZT feladata tulajdonképpen, hogy változatos kulturális és közösségi szolgáltatásokat nyújtson a Lakiteleken és környékén élőknek, civil szervezeteknek, vállalkozóknak, a Népfőiskola programjaira érkező vendégeknek. Egyik legfontosabb funkciója, hogy kiszolgálja a civil szervezeteket, a lakosságot és a fiatalokat, információszolgáltatással vagy közösségi programok szervezésével, de helyet ad más jellegű pl. egészségvédő, egészségfejlesztő vagy nyugdíjas rendezvényeknek is. Az újonnan kialakított iroda helyiség otthonosan berendezett, számítógépekkel, internet hozzáféréssel, olvasósarokkal ellátva helyet ad majd a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tájékoztatási pont működtetéséhez, az Ifjúsági információs pult, a Foglalkoztatási Információs Pont és Elektronikus közigazgatási végpont szolgáltatások működtetéséhez.

A Népfőiskola célkitűzéseinek, eddigi rendezvényeinek, programjainak még szélesebb körű és színvonalasabb megvalósítását teszi lehetővé az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében megvalósuló IKSZT.

IKSZT – Integrált közösségi és szolgáltató terek

Integrált közösségi és szolgáltató terek – számos néven – évek óta működnek már Magyarországon.
Van olyan település, ahol közösségi házként vagy faluházként ismerik ezen helyeket – van, ahol a korábbi művelődési ház vagy a könyvtár tölti be a funkciót, több településen a teleház vagy az eMagyarország pont vállalja ezt. Számos megoldást, példát, elnevezést találhatunk.
Egy közös mindezekben: az integrált, komplex feladatellátást szolgáló, az emberek találkozását biztosító „közösségi térszerkezet” keretében, egymásra épülve, egymást felerősítve teszik elérhetővé és hozzáférhetővé a lakosságot érintő közszolgáltatások, továbbá az üzleti és civil szféra kezdeményezéseit. Az integrált közösségi és szolgáltató tér tehát nem új kezdeményezés.
Évek, évtizedek óta működnek már.

A lakiteleki Népfőiskola Kölcsey háza, mint Integrált Közösségi Szolgáltató Tér

A Népfőiskola Alapítvány egy sajátos ún. multifunkcionális intézmény, amely saját intézményi keretein belül képes kielégíteni az oktatás, tudományos ismeretszerzés, turizmus és egyéb nagy tömegeket vonzó programokat egyaránt.
A lakiteleki Népfőiskola felnőtt-képző intézmény, amely idegenforgalmi bevételeit (saját működési bevételek) visszaforgatja a kultúra ápolására, átadományozására, a különböző képzések működtetésére. Filozófiájának középpontjában az értékteremtő és tisztelő magyar ember megbecsülése, a vidéki társadalom megerősítése áll. A testi és szellemi erősítést sajátos népfőiskolai hagyományokból táplálkozó, a kor fejlett nyugati és skandináv didaktikai eszközöket ötvöző módszertannal látja el.
Tevékenységünk fontos részét képezik a nyári hónapokban szervezett felnőtt, gyermek és ifjúsági korosztálynak szolgáltatásokat felkínáló programsorozatunk. Ezek egy része integratív típusúak, azaz az ép és fogyatékos gyermekek együttléteit elősegítők. A magyar kultúra kincseinek visszatanítása kiemelt célja intézményünknek. Ebből kiindulva immáron egy évtizede rendezi a gyermekek nyári alkotótáborait. A néptánc, népzene, gyermekszínjátszás és egyéb szabadidős tevékenységek felkarolásával nem csak a lakiteleki gyermekek számára nyújt hasznos szabadidős eltöltési lehetőséget, de az egész országból, sőt a Kárpát-medence egészéről érkeznek programjainkra érdeklődők.
Természetesen a hátrányos helyzetben élő gyermekek felkarolása is kiemelt célfeladatunk. Számukra képzéseket, versenyeket és táborokat szervezünk. Mindezt elismerésre méltó intézményi infrastrukturális háttérrel és kedvező természetföldrajzi környezetben. Intézményünk egyben nyújtja a kulturális, szellemi és testi kikapcsolódás lehetőségeit.
Célunk a közösségfejlesztő, a kisebb és nagyobb közösséget, települést, térséget szervezni képes, az új ismeretekre fogékony, értéket felismerő és közvetítő személyiség formálása. E szándékot szolgálja a bentlakásos kollégiumi forma. A közismereti foglalkozások mellett személyiségfejlesztő tréningek teszik teljessé a népfőiskolai formát.

Bővebb információ a Népfőiskola honlapján: www.lakitelek.hu/nepfoiskola

Megszakítás