Közérdekű
Ma 2019. augusztus 18. vasárnap, Ilona, Ilka napja van.
Holnap
Huba
napja lesz.

Kiskunsági Nemzeti Park

Szikra és az Alpári rét

Érintetlen természet, történelmi korok emlékei, pihenés, üdülés a Tisza mentén

Kecskeméttől 27 km-re, a Tisza völgyben található a Kiskunsági Nemzeti Park legkisebb területe, Szikra és az Alpári-rét. Ez a táj őrizte meg leginkább azokat a tájképi és természeti értékeket, amelyek a Tisza szabályozása előtti időszakot jellemezték.

 

Az 1850-es években a folyókanyarulatok átvágásával alakították ki a Szikrai és az Alpári Holt-Tiszát. A Tiszáról korábban, természetes úton fűződött le a Dög-Tisza. Az Alpári-rét a Tisza egyik legnagyobb hullámtéri öblözete.

A holtágak vize a lebegő és gyökerező hínár félék otthona. A víz felszínén szép foltokat alkot a fehér virágú tündérrózsa és sárga virágú rokona a vízitök. A holtágak partján láthatjuk a békabuzogányt és a rózsaszínű virágú virágkákát. A sekélyebb vizű holtágvégek növényei a nád és a gyékény. A nádasok szegélyében találhatunk rá az ősszel virágzó tiszaparti margitvirágra. A partmenti, mélyebb fekvésű, állóvizes helyeken égerláp erdőket találunk. A vízparton a puhafa ligeterdő jellemző, melyet a fűz-és nyárfajok alkotnak.  A magasabb térszinteken tölgy-kőris-szil ligetek alkotják a keményfás társulásokat. Itt nyílik kora tavasszal az Alföldön ritkaságszámba menő kontyvirág.

 

A változatos élőhelyekben gazdag táj sokszínű állatvilágnak ad otthont. A holtágak tiszta vizében számos halfajunk él. Termetes pontyok, csukák, harcsák mellett előfordul a védett réti csík is. A vizek és nádasok számos madárfajnak biztosítanak táplálkozó és fészkelőhelyet. A tiszaalpári Templomdombról a madarak zavarása nélkül csodálhatjuk meg a gémtelep mozgalmas életét. A holtágak mentén a nádi énekesek hangját halljuk, de megpillanthatjuk a színpompás jégmadarat is. Az idős fák miatt az erdő odúlakó madarakban igen gazdag. Nem csak a gyakori nagy fakopáncs és zöldküllő, hanem a sokkal ritkább szürke küllő is megfigyelhető. Az odvakban a madarak mellett számos denevérfaj is otthonra talál.

A természet kínálta látnivalók mellett kultúrtörténeti emlékekben is gazdag ez a vidék. A természeti szépségek mellett a Szikrai Holt-Tisza szabadstrandja, a tőserdei termálfürdő, az üdülőtelep és kemping teszik a területet közkedvelt pihenőhellyé.

 


Túrautak, túraösvények

A 60 km hosszú, zöld sávval jelzett turistaút Árpádszállásról a vasúti megállóból indul, áthalad Tőserdő üdülőtelepén és a Pusztaszeri Hét vezér emlékműnél ér véget.


Lakitelek-Tőserdő, Kontyvirág tanösvény

A 3,5 km hosszú, sárga félkörrel jelzett tanösvény a tőserdei üdülőtelep hídja mellől indul. Az információs táblák a holtág és az ártéri erdők élővilágát mutatják be.


Horgászat
Napijegyet Tőserdőn, a Sarokház étteremben lehet vásárolni.

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága és Természet Háza:

H-6000, Kecskemét Liszt F. u.19.
Tel.:+36- 76/ 482 611, 500 068 Fax: +36-76/481 074
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., honlap: www.knp.hu


Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Keresés a honlapon

KÖFOP-1.2.1-VEKOP-16

Asp 2020

Orvosi ügyelet telefonszáma

20/915-7063

Rendőrség telefonszámai

Segélyhívó: 112

Körzeti Megbízott:

06-20-539-5899

Időjárás


Notice: Undefined index: query in /home/lakitel3/public_html/modules/mod_sp_weather/mod_sp_weather.php on line 24

Cannot get Kecskemét location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.

Választások 2019

valasztas

Programnaptár

loader

Adóügyek nyomtatványai

Helyi iparűzési adó

Iparűzési adó, építményadó, magánszemélyek kommunális adója és idegenforgalmi adó nyomtatványok. A bevallások elektronikusan és ellenőrzött formában tölthetőek ki.
Kattintson ide >>

Üzletek nyilvántartása

Üzletek, cégek nyilvántartásának jegyzéke