Híreink
Ma 2020. május 30. szombat, Janka, Zsanett napja van.
Holnap
Angéla, Petronella
napja lesz.

A szeptember 10-i testületi ülés eseményeiA csütörtök délutáni testületi ülésen közel harminc napirendi pontot tárgyaltak az előterjesztés szerint a képviselők. Az ülés öt és fél órán át tartott. A legnagyobb vita a Tőserdő Turisztikai Kft. jégpálya építése és üzemeltetése napirendi pontnál alakult ki.

A szeptember 10-i testületi ülés eseményei

A szeptember 10-i testületi ülésen történt

A csütörtök délutáni testületi ülésen közel harminc napirendi pontot tárgyaltak az előterjesztés szerint a képviselők. Az ülés öt és fél órán át tartott. A legnagyobb vita a Tőserdő Turisztikai Kft. jégpálya építése és üzemeltetése napirendi pontnál alakult ki. Az üzleti tervet megtárgyalta a Tőserdő Turisztikai Kft. Felügyelő Bizottsága és elfogadásra javasolta. Akkor még egy ajánlatról tudott dönteni a bizottság. A piactérre építendő jégpálya (a jelenleg nem használt területen a kutat körbevéve lett tervezve) technikai felszerelésének megvásárlásához és üzemeltetéséhez tízmillió forint tagi hitel megadását javasolta a tulajdonosnak elfogadásra. A bizottsági üléseken azonban ellenkező döntés született. A jégpályát november végétől február végéig lehetett volna használni. Az óvodások és iskolások délelőttönként ingyen vehették volna igénybe, csak a délutáni korcsolyázásért kellett volna fizetni. A második ajánlat új jégpályáról szólt, itt száz pár új korcsolya is szerepelt a tervben. Azonban a több részletben történő fizetési ütemezés szerint itt is elegendő lett volna a Felügyelő Bizottság által elfogadott tízmillió forint tagi hitel. A megvalósítás mellett és ellene is születtek javaslatok. A testület név szerint szavazott. A jégpálya mellett voksolt Zobokiné Kiss Anita, Bende, László, és Dakóné Harkai Csilla. Ellene szavazott Belicza András és Olajos István. Tartózkodott Dombi Sándor és Madari Andor. Mivel nem kapta meg a szükséges többséget, egyelőre nem lesz műjégpálya Lakiteleken.

A másik komolyabb vitát kiváltó döntés a helyi adórendelet módosításnál alakult ki. Zobokiné Kiss Anita polgármester előterjesztésben az szerepelt, hogy az üdülőterületen élő állandó lakosokra, ugyan az a fizetési kötelezettség kellene, mint ami a belterületi lakosokra vonatkozik. Ezért azt javasolta, hogy az üdülőterületen élő állandó lakosok ne építményadót fizessenek ingatlanjaik után, hanem kommunális adót. A rendeletmódosítás, 80 ingatlant érintett volna. Az egy évre vetített bevételkiesése pedig 1,581 millió forint jelentett volna az önkormányzatnak. Az előterjesztésben szerepelt az is, hogy az önkormányzat gazdálkodása stabil és biztonságos, nem okozott volna működési problémát a lakosság teherviselő képességének javítása érdekében tett intézkedés. Ennél a napirendi pontnál is elhangzottak érvek és ellenérvek mind két oldalról. Itt is név szerint szavazással dőlt el a kérdés. Ugyan olyan arányban emelték fel kezüket a képviselők, mint az előző napirendi pontnál. Vagyis a rendeletmódosítás mellett szavazott Zobokiné Kiss Anita, Bende László és Dakóné Harkai Csilla. Ellene Belicza András és Olajos István, tartózkodott Dombi Sándor és Madari Andor. Így ez a javaslat sem kapta meg a többség szavazatát.

A piactér továbbfejlesztésére vonatkozó tervek elkészítésére kiválasztásra került a 7. Dimenzió Építésziroda. A tervező cég a többszöri helyszíni bejárás, felmérés és egyeztetés és a korábbi üléseken szóban forgó vélemények alapján megküldte a munkaközi tervet véleményezésre. A tervezett fejlesztésnek köszönhetően megújulna a régi elárusító rész, megoldódna a csapadékvíz elvezetés, bővülnének a kipakolós elárusító helyek és számos új parkoló létesülne, emellett a hentesüzlet felől megszépülne a bejáró, valamint rendeződne az új rész a lángos sütő és a zöldségüzlet között.

Az önkormányzat az elmúlt években több civil szervezet, egyesület által megvalósított LEADER pályázatban működött közre, támogatta azok megvalósítását. (Korábban Felföldi Zoltán volt polgármester leszedette azokat a táblákat, amelyen az állt, hogy LEADER település.) Ezen projektek előkészítésében és megvalósításában közreműködött a Jó tanácsadó Kft. is. A Kft. pályázatok minőségbiztosításában vett részt külső segítőként, mely munkák elvégzésére szóbeli megállapodásokat kötöttek az önkormányzat korábbi vezetőségével, illetve a civil szervezetek képviselőivel. A pályázatok lezárásra kerültek, az elvégzett feladatok ellenértékének kifizetése már korábban esedékessé vált, azonban a kifizetésre nem került sor. A Lakiteleki Gyermekalapítvány, az Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Faluszépítő Egyesület pályázata után bruttó 901 ezer forintot kell fizetni. Az ülésen Madari Andor alpolgármester, aki a beruházásokért volt felelős az előző ciklusban, nem emlékezett arra, hogy a pénzek nem lettek kifizetve.

XX. Tőserdő Szépe pénzügyi beszámolóját, a Tőserdőért Alapítvány elkészítette, és a megadott határidőn belül benyújtotta önkormányzathoz. Az ülésen Galgóczy Zsolt az alapítvány elnöke elmondta, hogy felkérték a polgárőr egyesületet, hogy segítsenek a rendezvény biztosításában, de ehhez az egyesület nem járult hozzá. Más települések polgárőrségét pedig nem lehet igénybe venni. Ezért több biztonsági emberre volt szükség a rendezvényen.

A Védelmi Központ terveinek elkészítéséről Madarai Andor alpolgármester készített előterjesztést. Ebben az szerepelt, hogy a tervező kiválasztásában, valamint a terv tartalmában a Lakitelek Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek egyetértési joga legyen. A májusi ülésen a Védelmi Központ kialakítását, négy igennel és három nemmel fogadta el a testület, mely a községháza autóbejáratától jobbra, a jelenlegi szabad füves területen valósulna meg. Zobokiné Kiss Anita polgármester azt mondta az ülésen, hogy nem támogatja, hogy a Védelmi Központ az önkormányzat udvarán épüljön meg, ezért jelezte, hogy a településképi véleményben sem fogja hozzájárulását adni.

Dombi Sándor előterjesztésében az szerepelt, hogy az önkormányzat létesítsen a posta előtti parkban egy testvér-települési útirányjelző táblát. A szavazásnál azonban maga az előterjesztő nem igennel szavazott, hanem tartózkodott, így a másik három tartózkodás mellett nem kapott többségi szavazatot ez az előterjesztés.
A képviselő-testület döntött arról, hogy kétszázezer forinttal támogatja Horgos testvér-települést, az ott kialakult viszonyok miatt. További százezer forintot szavazott meg a Vöröskeresztnek, amit a menekültek megsegítésre fordíthatnak.


Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Keresés a honlapon

Otthonunk, Lakitelek újság

Otthonunk, Lakitelek újság

Választások 2019

valasztas

KÖFOP-1.2.1-VEKOP-16

Asp 2020

Orvosi ügyelet telefonszáma

20/915-7063

Rendőrség telefonszámai

Segélyhívó: 112

Körzeti Megbízott:

06-20-539-5899

Programnaptár

loader

Közösségi oldalunk

Közösségi média

Kecskemét és térsége turisztikai mobilapplikáció

Kecskemét és térsége mobil app

Kecskemét és térsége rendezvényei

Kecskemét és térsége rendezvényei

Üzletek nyilvántartása

Üzletek, cégek nyilvántartásának jegyzéke