Híreink
Ma 2019. augusztus 21. szerda, Sámuel, Hajna napja van.
Holnap
Menyhért, Mirjam
napja lesz.

Csökkenő adóterhek, nagyobb adófizetési hajlandóság

 

 

Egy település legfőbb saját bevételi forrását a helyi adók teszik ki, ugyanakkor az adóterhek meghatározásánál fontos figyelembe venni a lakosság teherviselési képességét, vagyis azt, hogy a lakosok mekkora adóterhet képesek megfizetni, hogy azok ne veszélyeztesse az itt élők életkörülményeit. Ezt felismervén a képviselő-testület az utóbbi években folyamatosan csökkentette a helyi adók mértékét.

2015 februárjában komoly vitát váltott ki a korábbi, vegyes összetételű képviselő-testületnél Kiss Anita polgármester asszony előterjesztése, melyben a kommunális adó összegének felére csökkentését indítványozta. A testület végül megszavazta az indítványt, melynek értelmében a korábban évi 17.000.-Ft-os kommunális adó 2015. január 1-től 8.500.-Ft-ra mérséklődött. A 2017. évi zárszámadás adatait a korábbi, csökkentés előtti évek zárszámadásaival összehasonlítva fontos észrevételt tehetünk: míg 2014-ben közel 1.200.000.-Ft-nyi kommunális adó lett méltányosságból elengedve, addig ez a szám 2017-ben már csak 178.500.-Ft volt. Ez a két szám jól mutatja azt, hogy a csökkentett adómértéket az emberek könnyebben ki tudják, és ami fontos, ki is akarják fizetni, tehát javult a lakosság adófizetési hajlandósága.

Az adóterhek csökkentése itt még nem ért véget: 2016. január 1-től az iparűzési adó mértéke csökkent 1,9%-ra, ezzel segítve a helyi vállalkozók és vállalkozások helyzetén. A 2016-os időközi választást követően felálló új, egységes képviselő-testület pedig korábbi ígéretét betartván, 2016. II. félévétől kezdődően az építményadó mentességét kiterjesztette az üdülőterületen élő állandó lakosokra, akik a döntés értelmében innentől kezdve építményadó helyett kommunális adót fizetnek ingatlanaik után. De az adóterhek csökkentése itt még mindig nem ért véget: 2016 szeptemberében a képviselő-testület élt törvény adta lehetőségével, és 2017. január 1-től törvényben meghatározott feltételek teljesülése mellett mentesítette a háziorvosokat az iparűzési adó fizetési kötelezettségük alól, ezzel segítve az alulfinanszírozott orvosok helyzetét, és elismervén áldozatos munkájukat, melyet nap mint nap a településen élő lakosságért tesznek.


Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Keresés a honlapon

KÖFOP-1.2.1-VEKOP-16

Asp 2020

Orvosi ügyelet telefonszáma

20/915-7063

Rendőrség telefonszámai

Segélyhívó: 112

Körzeti Megbízott:

06-20-539-5899

Időjárás


Notice: Undefined index: query in /home/lakitel3/public_html/modules/mod_sp_weather/mod_sp_weather.php on line 24

Cannot get Kecskemét location id in module mod_sp_weather. Please also make sure that you have inserted city name.

Választások 2019

valasztas

Programnaptár

loader

Adóügyek nyomtatványai

Helyi iparűzési adó

Iparűzési adó, építményadó, magánszemélyek kommunális adója és idegenforgalmi adó nyomtatványok. A bevallások elektronikusan és ellenőrzött formában tölthetőek ki.
Kattintson ide >>

Üzletek nyilvántartása

Üzletek, cégek nyilvántartásának jegyzéke